Nagyvilág

Először nyilatkozott az apjával együtt megmérgezett orosz nő

Julija Szkripal hálás az orosz nagykövetségnek, hogy segítséget ajánlanak, de egyelőre nem kívánja magát a szolgálatukra bocsátani.

Sokkolónak tartja a 33 éves Julija Szkripal, hogy idegméreggel követtek el merényletkísérletet ellene és apja, a volt kettős ügynök Szergej Szkripal ellen március 4-én a nagy-britanniai Salisburyben. Egy utcai padon bukkantak rájuk, akkor már nem voltak eszméletüknél.

A nő húsz napig kómában volt. Most az Egyesült Királyság védelme alatt áll, titkos helyszínről nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek. Ez az első alkalom, hogy a nyilvánosság elé lépett a vele történtek után.

Szerencsések vagyunk, hogy túléltük a merényletkísérletet. A felépülésünk lassú és nagyon fájdalmas volt

– mondta Julija Szkripal, akinek nyakán feltűnő sebhely éktelenkedik. Reménykedik abban, hogy hosszabb távon hazatérhet Oroszországba.

A brit kormány szerint Szkripalékat Oroszország mérgezte meg egy Novicsok nevű halálos idegméreggel, amit a szovjet hadsereg fejlesztett ki a hidegháború idején. Az ügy miatt Nagy-Britannia európai szövetségesei, valamint az Amerikai Egyesült Államok számos orosz diplomatát kiutasított, amire Oroszország nyugati diplomaták kiutasításával válaszolt.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint Julija Szkripal kényszer hatása alatt nyilatkozott, Oroszország londoni nagykövete pedig újfent követelte, hogy találkozhasson a nővel. Julija Szkripal erre úgy reagált: hálás azért, hogy az orosz nagykövetség segítséget ajánl, de egyelőre nem kívánja magát a szolgálatukra bocsátani.

Szergej Szkripalt 2004-ben tartóztatta le az FSZB, mert titkos információkat adott át a brit hírszerzésnek. 2010-ben fogolycserével szabadult – az Egyesült Államok tíz orosz kémet adott át Moszkvának azokért cserébe, akiket Oroszország a nyugatnak való kémkedéssel vádolt.

Julija Oroszországban maradt, de rendszeresen látogatta apját, épp egy nappal a megmérgezésük előtt érkezett meg hozzá legutóbb. A nő köszönetet mondott a salisbury-i kórház személyzetének, és azoknak, akik segítettek rajtuk az utcán a támadás után. (Fotó: Europress / AFP / Dylan Martinez)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik