Nagyvilág

Szkripal-ügy: kilincsen használható idegmérget teszteltek az oroszok

Oroszország 2013 óta folyamatosan támadta a volt kettős ügynök, Szergej Szkripal, és lánya, Julija e-mail fiókját – ez derül ki abból a hírszerzési jelentésből, amelyet pénteken hozott nyilvánosságra a brit hírszerzés. Szkripalékat március elején mérgezték meg a novicsok nevű idegméreggel, amelyet ismeretlen tettesek a házuk bejárati ajtajának kilincsére kentek.

A most közzétett levelet Mark Sedwill, az Egyesült Királyság nemzetbiztonsági tanácsadója küldte Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak. A Guardian szerint hasonló jellegű iratot csak extrém esetben szoktak nyilvánosságra hozni.

Sedwill a levélben azt írta, hogy a novicsokot egy orosz laborban fejlesztették ki a Foliant névre hallgató, vegyifegyverek előállítását célzó program keretében. A tanácsadó szerint az oroszok több olyan embert is legitim célpontnak tekintettek, akik elmenekültek az országból. Ebbe a körbe Szkripal is beletartozhatott.

Tudomásunk szerint az orosz hírszerzést legalább 2013 óta érdekelte Szkripal, amikor a GRU [az orosz katonai hírszerzés] megtámadta Julija Szkripal e-mail fiókjait.

Hozzátette azt is, hogy a 2000-es évek során Oroszország elindított egy vegyi fegyverek kifejlesztésére és a hozzá kapcsolódó szakértők kiképzésére szolgáló programot.

Ennek a programnak a része volt az is, hogy hogyan juttassák el a célponthoz az idegmérget, beleértve az ajtókilincsek használatát is. Az utóbbi egy évtizedben Oroszország a program keretében novicsokot is felhalmozott.

Az orosz vegyifegyver-program a Szovjetunió összeomlását követően is folytatódott, ráadásul azután is maradt náluk novicsok, hogy 1993-ban aláírták a vegyi fegyverek betiltásáról szóló nemzetközi egyezményt.

A 2000-es évek közepén Putyin elnök is benne volt a vegyifegyver-programban. (…) Nem valószínű, hogy anélkül tudtak volna novicsokot előállítani, hogy az ne az államhoz kapcsolódott volna, hanem például bűnözőkhöz vagy terroristacsoportokhoz.

Oroszország folyamatosan tagadta, hogy köze lett volna Szkripalék megmérgezéséhez, a brit titkosszolgálat a jelentés nyilvánosságra hozásával akarja tisztázni a helyzetet.

Kiemelt kép: Europress/Kremlin Press Center/Anadolu Agency

Ajánlott videó

Olvasói sztorik