Nagyvilág

2023-ra több ezer rendőr védi Bajorország határait

Elkezdődött a bajor tartományi határrendőrség kiépítése, a szervezet július elején kezdi meg működését ötszáz fővel - jelentette szerdán a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió.

Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter elmondta, hogy a passaui központú határrendőrség létszámát a következő öt évben rendre száz fővel növelik majd, így 2023-ban már ezer rendőr védi majd Bajorország határát. A járőröket a legmodernebb technológiával szerelik fel. Terepjáróval közlekednek a zöldhatáron, és valamennyi egységhez tartoznak majd drónok a felderítés támogatására, és mobil ujjnyomat-szkennerek az illegálisan belépők azonosítására.

A miniszter hírportálok beszámolói szerint arról is beszélt, hogy a német határ igazgatásáért felelős szövetségi rendőrséggel együttműködésben dolgozó tartományi szervezetet mindenekelőtt a határokon átnyúló bűnözés miatt kell felépíteni. A bajor határon főleg a kábítószer-kereskedelem jelentősége növekedik, nem utolsósorban a “balkáni maffia” révén, amely két-három éve még több pénzt keresett a kábítószer-csempészéssel, mint az embercsempészettel, és most ismét a drogkereskedelemre összpontosít.

A menekülthullám viszont jelentősen alábbhagyott, a Németországba érkező menedékkérők csupán 20 százaléka érkezik a bajor határon keresztül, 80 százalék pedig Lengyelország, Franciaország, Svájc vagy Hollandia felől lép be az országba – fejtette ki a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Azonban

még mindig sokan lépik át jogosulatlanul a határt Bajorországnál, a probléma nem szűnt meg a balkáni migrációs útvonal lezárásával

– húzta alá a tartomány belügyminisztere.

Németországban az idén április végéig 54 790 menedékkérőt regisztráltak, ami 10 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 60 872-höz képest. A CSU, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szövetségi kormányának az a célja, hogy a 180 ezer és 220 ezer közötti sávban legyen a humanitárius okokból, a menekültügyi rendszer keretében évente befogadott emberek száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik