Nagyvilág

„Észak-Korea soha nem fog lemondani atomfegyvereiről”

Ezt az ország egykori diplomatája mondta, aki két éve megszökött a londoni követségről.

Észak-Korea soha nem fog lemondani teljesen az atomfegyvereiről – jelentette ki Tae Jongho, az ország volt londoni helyettes nagykövete, aki két évvel ezelőtt disszidált. Szerinte a Kim Dzsong Un és Donald Trump közötti egyeztetések teljes nukleáris leszerelést nem, csak a fenyegetés csökkenését hozhatják el.

A dél-koreai Newsis hírügynökségnek adott interjújában a disszidens arról is beszélt, hogy biztosítani akarják Kim Dzsong Un teljhatalmát és annak öröklődését, ezért nem mennének bele abba, hogy külföldi megfigyelők ellenőrizzék a leszerelést. Az ugyanis azt jelentené, hogy az észak-koreai nép és az elit szeme előtt omlik le a diktátor mindenre kiterjedő uralma.

Emlékeztetett arra is, hogy egy múlt havi pártgyűlésen Kim Dzsong Un arról beszélt, hogy Észak-Korea nukleáris erejének fejlesztése befejeződött, nem lesz több atomfegyver- és rakétakísérlet, de a meglévő arzenált a békét fenntartó, „becsben tartott kardnak” nevezte.

Tae Jongho szerint azért változott meg hirtelen Észak-Korea hozzáállása, mert nem mérték fel előre a nemzetközi szankciók hatását, márpedig az a lakosság életére is rányomta bélyegét. Az országnak pedig bevett diplomáciai taktikája, hogy a legvégsőkig feszítik a húrt, majd hirtelen gesztusokat tesznek a megbékélés érdekében. (AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik