Tudomány
Line up of flags at Kumsusan Memorial Palace Of The Sun (mausoleum of Kim Il Sung and Kim Jong Il). A palatial structure where the two leaders lay in state, and each has a museum dedicated to them.  Pyongyang  North Korea DPRK August 2013

Pillanatok alatt átalakította a tájat a tavaly szeptemberi észak-koreai fegyverkísérlet

24.hu
24.hu

2018. 05. 11. 10:10

Észak-Korea tavaly szeptemberben hajtotta végre történelme legnagyobb kísérleti atomrobbantását a 2200 méter magas Mantap-hegy mélyén. A detonáció hatására a hegy összeomlott, a kutatóknak pedig most sikerült rekonstruálniuk az eseményt.
Korábban a témában:

A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint a robbanás hatására a hegy felszíne előbb 3,5 méterrel megemelkedett, majd mintegy fél méterrel bezuhant – írja az IFLScience. A becslések alapján a detonációt egy 120-300 kilotonna TNT hatóerejű nukleáris fegyver okozta – összehasonlításképp: a Hirosimára dobott bomba 15 kilotonnás volt.

This picture from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) taken on March 26, 2018 and released on March 28, 2018 shows North Korean leader Kim Jong Un delivering a speech at the Great Hall of the People in Beijing.
North Korean leader Kim Jong Un was treated to a lavish welcome by Chinese President Xi Jinping during a secretive trip to Beijing as both sides seek to repair frayed ties ahead of landmark summits with Seoul and Washington.  / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / - / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Összeomlott a legfőbb észak-koreai nukleáris kísérleti telep
Emiatt figyelni kell az esetleg kiszivárgó radioaktivitást is.

A szakértők számításai szerint az észak-koreai robbantás 400-660 méterrel a Mantap-hegy alatt történt. A kutatók egy korábban ismeretlen utórengést is azonosítottak 8,5 perccel a detonáció után, a robbantástól nagyjából 700 méterre.

Teng Wang, a Nanyang Technológiai Egyetem munkatársa és az új tanulmány vezető szerzője szerint ez az első alkalom, amikor egy föld alatti nukleáris robbantással járó minden felszíni elváltozást sikerült felmérni, illetve bemutatni a nyilvánosságnak.

A csapat a vizsgálat során a szeizmikus adatok mellett a német TerraSAR-X és a japán ALOS-2 műholdak által készített felvételeket is megvizsgálta. A két űreszköz egy új technológiát, a SAR-t (Synthetic Aperture Radar) használja, amely képes felmérni a felszín változásait éjjel és nappal, bármilyen időjárási körülmények közt.

A képponteltolódások többirányú precíz nyomon követésével képesek voltunk felmérni a Mantap-hegy teljes háromdimenziós felületi deformációját

– nyilatkozta Roland Bürgmann, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatója és a tanulmány társszerzője.

A szakértők szerint a fegyverkísérlet a következő módon zajlott: 2017. szeptember 3-án felrobbantották a bombát a hegy mélyén. A detonáció hatására a gránit elpárolgott, így a hegyben egy futballpálya-méretű üreg keletkezett. Az eseményt egy 5,2 erősségű földrengés követte, a hegy pedig rövid időre megemelkedett.

Néhány perccel később az üreg beomlott, újabb földrengést váltva ki. Ezután a kőzetek elkezdtek ismét összeállni, a folyamat hatására végül a hegy némiképp besüllyedt.

A kutatók úgy vélik, hogy legújabb módszerük alkalmas lehet más föld alatti nukleáris fegyvertesztek vizsgálatára is. Remélhetőleg hasonló robbantást már nem fognak végrehajtani Észak-Koreában.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.