Nagyvilág

Utoljára adott vért a férfi, aki kétmillió csecsemőt mentett meg

James Harrison hatvan éven keresztül rendszeresen adott értékes véréből, amely egy speciális antitestet tartalmaz. Az ellenanyag felhasználásával anti-D immunoglobulin készítmény hozható létre. Az injekciót azoknak a terhes nőknek adják be, akiknek a vére veszélyeztetheti magzatuk egészségét.

Az Ausztrál Vöröskereszt szerint a 81 éves „arany karú férfi” mintegy kétmillió terhes nő gyermekén segített – írja a CBS.

James Harrisontól élete során több mint 1100 alkalommal vettek vért.

A 81 éves férfi pénteken adott utoljára, ugyanis elérte azt a korhatárt, amely felett Ausztráliában nem lehet már donor. Harrison a nemes cél érdekében bízik benne, hogy egy nap megdöntik majd rekordját.

14 éves korában Harrison egy komoly műtéten esett át, amely során vérátömlesztésre volt szüksége. Bár irtózott az injekciós tűktől, az operáció után elhatározta, hogy amint elég idős lesz, maga is elkezd vért adni. Négy évvel később vált először donorrá.

Nagyjából egy évtizeddel később az orvosok felfedezték, hogy a férfi vére egy speciális ellenanyagot tartalmaz, melynek segítségével anti-D immunoglobulint hozhatnak létre. A készítmény alkalmas az Rh-összeférhetetlenség kezelésére.

A betegség akkor alakul ki, amikor egy Rh-negatív nő magzata Rh-pozitív. A kismama vérében ilyenkor anti-D ellenanyag keletkezhet, amely károsíthatja a magzat vörösvérsejtjeit – az összeférhetetlenség az első terhesség során általában nem jelentkezik. Az anti-D immunoglobulin meggátolja, hogy a kismama vére veszélyes antitesteket termeljen.

1999-ben Harrist véradásaiért és az anti-D program sikeréhez való hozzájárulásért az Ausztrál Lovagrend tagjává választották.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik