Nagyvilág

Irán: a török államfő szerint az USA lesz Trump döntésének vesztese

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán bírálta, hogy Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan felmondta a 2015-ös, többhatalmi nukleáris megállapodást Iránnal. Erdogan szerint az Egyesült Államok lesz Trump döntésének vesztese, mert nem tartott tiszteletben egy nemzetközi szerződést, amelyet aláírt.

Nem léphetnek ki a nemzetközi megállapodásokból, amikor a kedvük úgy tartja,

idézte az Anadolu török hírügynökség Erdogant. Ibrahim Kalin elnöki szóvivő kedd este azt mondta, hogy az Egyesült Államok döntése bizonytalansághoz és új konfliktusokhoz fog vezetni a térségben.

A Közel-Kelet egyik kulcsszereplőjeként Törökország kétoldalú ellentéteik ellenére gyakorlatias viszonyt ápol Iránnal. A két ország kereskedelmi és turisztikai együttműködésén kívül a szíriai kérdésben is folyamatos kommunikációt folytat annak ellenére, hogy szemben álló táborokat támogatnak.

Trump döntése az egész világot felháborította
Kanada sajnálkozik, Japán figyel, Oroszország csalódott.

Törökország folytatni fogja a kereskedelmet Iránnal, és ezért senki másnak nem tartozik magyarázattal – jelentette ki Trump bejelentését követően Nihat Zeybekci török gazdasági miniszter.

Trump számos szövetségese tiltakozása ellenére kedd este Washingtonban bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben aláírt, többhatalmi szerződésből. Döntése bejelentése után az iszlám köztársasággal szembeni, korábban felfüggesztett büntető intézkedéseket is visszaállította.

Az amerikai elnök az elmúlt időszakban sokat bírálta a megállapodást, amelyben Irán ígéretet tett nukleáris programja korlátozására a vele szembeni szankciók nagy részének feloldásáért cserébe.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Shawn Tewn

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik