Nagyvilág
WASHINGTON, DC - MAY 09: Central Intelligence Agency acting Director Gina Haspel testifies before the Senate Intelligence Committee during her confirmation hearing to become the next CIA director in the Hart Senate Office Building May 9, 2018 in Washington, DC. If confirmed, Haspel would be the first woman to lead the nation's biggest spy agency. Haspel ran a secret 'black site' CIA prison in Thailand after September 11, 2001, where detainees were subjected to brutal interrogation techniques and she was later involved in approving the destruction of videotapes of interrogation sessions at that prison.   Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Megígérte a CIA igazgatójelöltje, hogy nem lesz több kínzás

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 05. 09. 19:01

Gina Haspel nem követne olyan gyakorlatot, ami jogszerű lehet, de erkölcstelen.
Korábban a témában:

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatói posztjára jelölt Gina Haspel szerdán kezdődött szenátusi bizottsági meghallgatásán azt ígérte, hogy a CIA többé nem folyamodik kínzásokhoz a kihallgatások során.

„A CIA az én vezetésem alatt nem újítja fel a kihallgatások és a fogva tartás korábbi programját” – ígérte a szenátoroknak Haspel, utalva arra a sajátos programra, amelyet a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után az akkori amerikai kormányzat foganatosított, s amelynek keretében külföldi titkos börtönökben tartották fogva és kínzást alkalmazva hallgatták ki a terrorizmussal gyanúsítottakat. Haspel részt vett ebben a programban és 2002-ben egy Thaiföldön létrehozott titkos börtönt irányított, bár a mostani meghallgatáson leszögezte, hogy a program létrehozásában és részletei kidolgozásában nem vett részt.

„Nem engedném meg, hogy a CIA olyan gyakorlatot kövessen, amely ugyan jogszerű lehet, de megítélésem szerint erkölcstelen” – válaszolta Haspel az egyik szenátor azon kérdésére, hogy vajon feltétel nélkül mindenben engedelmeskedne-e az elnöknek, ha ilyen irányú utasítást adna. Gina Haspel, aki jelenleg a CIA igazgató-helyettese, emlékeztetett rá, hogy a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után bevezetett módszereket azóta betiltották, s az egész program meg is szűnt.

Richard Burr szenátor, a hírszerzési bizottság vezetője a meghallgatáson leszögezte: az egykori kihallgatási módszerekkel kapcsolatos aggályokat az előző kormány eloszlatta a kihallgatási program megszüntetésével, így most nem erről és Haspel egykori szerepéről kell dönteniük a szenátoroknak. „Minden kétséget kizáróan Ön a legalkalmasabb személy, akit az elnök kiválaszthatott a CIA élére” – fogalmazott Haspelhez intézve szavait Burr. Haspel alkalmasságát a bizottság vezető demokrata párti politikusa, Mark Warner is elismerte, de – mint mondta – aggodalomra csupán az ad okot, hogy vajon elfogadja-e majd Donald Trump utasításait.

Haspel ismételten erkölcsi megfontolásaira hivatkozott, s hozzátette: a CIA munkáját a kongresszus felügyeli. Egy másik szenátor, a kaliforniai demokrata párti Kamala Harris kérdésére válaszolva hozzátette: vezetése alatt a CIA minden korábbinál szigorúbb erkölcsi elvek mentén dolgozik majd.

A 61 éves Gina Haspel 33 éve dolgozik a CIA-nél, és mint a meghallgatáson is elmondta, több fedett akcióban vett részt szerte a világban. Jelenleg a hírszerző ügynökség igazgató-helyettese. (MTI, fotó: Europress / AFP / Getty Images / Chip Somodevilla)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Google logo is seen on a portable device in this photo illustration on October 15, 2018 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.