Nagyvilág

Trump jelöltjét bírálják a nyugdíjas tábornokok

CIA(430x286).jpg (Array)
CIA(430x286).jpg (Array)
Nem akarnak olyan CIA-főnököt, aki 15 éve még embereket kínoztatott.

Több mint száz nyugalmazott amerikai tábornok nyílt levélben kérte a szenátust, hogy alaposan vizsgálja meg a Donald Trump által a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) élére jelölt Gina Haspel pályafutását.

Legmélyebb aggodalmunknak adunk hangot Gina Haspelnek a CIA élére történt jelölése miatt

– írták. Amiatt aggódnak, hogy Haspel állítólag részt vett a terrorizmus gyanújával elfogottak kínzásában az Egyesült Államokon kívül, különböző országokban létrehozott titkos börtönökben. A volt tábornokok sürgetik, hogy Haspel szenátusi meghallgatásán átfogóan, részleteiben vizsgálják a jelölt szerepét és ha kiderül, hogy igazak a vádak,

utasítsák el a jelölését.

Nem fogadható el az az érv, hogy a jelölt csak utasításokat hajtott végre, és a 2001. szeptember 11-i terrortámadások sokkja sem igazol törvénytelen és etikátlan magatartását.

A nyílt levelet a Human Rights First nevű washingtoni emberi jogi szervezet tette közzé. A levél konkrét jelentéseket idéz, amelyek szerint az 1985 óta a hírszerzésnél dolgozó Gina Haspel irányította a CIA egyik tengerentúli titkos börtönét, ahol bizonyítottan legalább egy foglyot többször megkínoztak, alávetve őt a vízbefojtás imitálásával járó módszernek is.

A CIA múlt héten nyilvánossá tett egyik feljegyzéséből kiderült, hogy Gina Haspel felsőbb utasításra megsemmisítette a kínzásokról készült videókat és feljegyzéseket, és felettesei szerint megfelelően járt el. Haspel jelenleg a CIA igazgatóhelyettese. Donald Trump márciusban jelölte őt az igazgatói posztra, miután az addigi igazgatót, Mike Pompeót külügyminiszternek jelölte. Gina Haspel szenátusi meghallgatása május 9-re várható. (mti)

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik