Nagyvilág

Észak-Korea szabadon engedett három amerikai állampolgárt

Mike Pompeo külügyminiszterrel utazhatnak haza.

Szabadon engedtek három amerikai állampolgárt, akiket észak-koreai munkatáborokban tartottak fogva. Úton vannak haza – jelentette be szerdán Donald Trump amerikai elnök.

Mint korábban megírtuk, az Egyesült Államok külügyminisztere, Mike Pompeo másodszor is Phenjanba látogatott, hogy előkészítse Donald Trump találkozóját Kim Dzsong Unnal. A három szabadon engedett fogoly, Kim Hak-song, Kim Dong-chul és Kim Sang-duk (Tony Kim) a külügyminiszterrel együtt utazik haza.

Egészségi állapotukról eddig nem adtak információt, de a dél-koreai sajtó múlt heti értesülései szerint a munkatáborból egy szállodába vitték át őket, mielőtt szabadlábra kerültek.

Az 59 éves Tony Kimet tavaly áprilisban tartóztatták le a phenjani repülőtéren, mielőtt hazautazhatott volna. A koreai-amerikai állampolgárságú férfi a Phenjani Természettudományos és Műszaki Egyetem munkatársa volt. Az intézményt nyugati keresztény szervezetek finanszírozzák. Kim Hak-song ugyanott dolgozott, őt tavaly májusban tartóztatták le „ellenséges cselekmények” miatt. (NBC News, a fenti képen Kim Dong-chul a Koreai Központi Hírügynökség fotóján)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik