Nagyvilág

Putyin negyedszer teszi le az elnöki esküt

Lehet, hogy utoljára, bár sose lehet nála tudni.

Vlagyimir Putyin hétfőn negyedszer teszi le az elnöki hivatali esküt a Kremlben, miután a március 18-i választáson a leadott szavazatok csaknem 77 százalékát kapta meg.

Újabb hat évre szóló beiktatásának napján a 65 éves Putyin várhatóan megnevezi az új kormány miniszterelnökét, akinek jelöltségét az alsóház kedden vitatja meg. A várakozások szerint továbbra is Dmitrij Medvegyev lesz a kormányfő, bár a helyettes házelnök vasárnap óva intett a találgatásoktól.

Az MTI tudósításában azt is megjegyzi, hogy Putyin március elsejei kampánybeszédében utolsó ciklusára (mint korábban írtuk, az alkotmány szerint egymás után háromszor senki nem lehet elnök) a demokratikus intézmények megerősítését és tudományos-technikai áttörést ígért, illetve, hogy a szénhidrogén-árak függőségéből kiszakadva a világ öt vezető gazdasága közé emeli országát.

A beiktatást ellenzéki megmozdulások előzték meg, Alekszej Navalnij szervezésében több mint 90 orosz városban tartottak tüntetést „Nem cárunk ő nekünk” jelszóval.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik