Nagyvilág

Mennyi ideig tart az átlagos szex?

Lehet 33 másodperc de akár 44 perc is, gyakorlatilag lehetetlen átlagolni. De megpróbáljuk.

Ha mindkét félnek megelégedésére szolgál az együttlét, nemigen éri meg azon morfondírozni, vajon az átlaghoz viszonyítva hosszú vagy rövid volt a szeretkezéssel töltött idő? Ettől függetlenül nyilván sokaknak eszébe jut. A kérdés tehát: mennyi ideig tart a szex átlagosan?

Nos, a választ rendkívül bonyolult. Egyrészt mit nevezünk szexnek, honnan kezdjük el mérni az időt? A másik maga a mérés kérdése, hiszen ha a párokat kérdezzük, egyrészt nem figyelnek az időre, másrészt akaratlanul is túloznak. Nos, ha a tudomány oldaláról közelítünk, az úgynevezett átlagos intravaginális ejakuációs időről kell beszélnünk, ami a behatolástól a kielégülésig tart – olvashatjuk az IFLScience-ön.

Az eddigi legteljesebb kutatás a témában 500 párt vizsgált négy héten keresztül, méghozzá elég libidócsökkentő módszerrel: adtak a kezükbe egy stoppert, amit behatoláskor kellett elindítani, az ejakuláció után leállítani. Az eredmény nagy szórást mutat:

Harminchárom másodperc és 44 perc között, ami 80-szoros különbség, tehát nem beszélhetünk semmiféle „átlagos” időről. Vagyis technikai átlagot ráerőltethetünk, ami a két szélsőértékből számolva 5,4 perc.

Az időt nem befolyásolta sem az óvszer használata vagy hanyagolása, sem a pénisz körülmetéltsége. Megdőlt az az elmélet is, miszerint a korral nő a szexuális aktus hossza: minél idősebbek voltak a párok, annál kevesebb ideig tartott a szex.

(Kiemelt kép: ROOS KOOLE / ANP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik