Nagyvilág

Brüsszel visszavág: pénzügyi fegyverrel zabolázhatják meg a renitens tagországokat

A Reuters értesülései szerint az Európai Bizottság jövő szerdán fogja benyújtani a 2021-től érvényes költségvetés részeként azokat a javaslatokat, melyek a jogállamiság betartásához kötnék az uniós finanszírozásokat. A Jean-Claude Juncker vezette testület javaslatát Németország és Franciaország is támogatja.

A hírügynökség szerint a pénzügyi fegyverre az illiberális, nacionalista vonulat erősödése miatt van szükség, a cikkben külön kiemelik Magyarországot és Lengyelországot. Mint írják: Orbán Viktor — A Viktátor — október 8-ai diadala és a lengyel bíróságok függetlenségének veszélyeztetése vészharangként hatott az Európai Unióra. A Reuters egy forrása úgy fogalmazott: vannak olyan európai vezetők, akik az unió alapeszméivel szembenálló értékekkel kacérkodnak, ez pedig nagyobb veszélyt jelenthezt a közösségre, mint a Brexit.

A költségvetés kidolgozása még hátra van, de Junckerék javaslata szerint vissza lehetne tartani EU-s pénzeket azoktól a tagállamoktól, ahol például veszélyeztetik a bíróságok függetlenségét.  A lap forrásai szerint a költségvetési fegyver erős hatással lehet az érintett országokra. Már csak azért is mert az EU nettó kiadásainak 4 százaléka Lengyelországba, 7 százaléka pedig Magyarországra érkezik, az ex-kommunista országok ilyen erős támogatása vagy a támogatások visszavágása komoly fegyvertény lehet.

Az új rendszer egyik nagy kihívása Orbán Viktor lehet, aki ugyan többször visszatáncolt, ha jogi szankciókkal fenyegették. A Reutersnek nyilatkozott Jávor Benedek EP-képviselő is, aki szerint az lehet az egyik probléma, hogy az uniós csatlakozási folyamatnál stabil demokratikus berendezkedést követelnek meg, egy tagországnál viszont nincs és a tagországi függetlenség elve miatt nem is lehet szogorúan ellenőrizni a demokrácia állapotát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik