Nagyvilág

Tavaszi hadjáratot hirdettek a tálibok

Célkeresztjükben az Afganisztánban állomásozó amerikaiak.

A tálibok meghirdették tavaszi hadjáratukat, amelyet elsősorban a kabuli kormányt támogató, Afganisztánban állomásozó amerikai erők és hírszerző ügynökeik ellen akarnak folytatni. A kabuli kormány egyszerű propagandának minősítette a bejelentést.

A radikális iszlamisták tudatták, hogy az al-Kandak fedőnevű offenzíva a megszálló amerikaiak megtörésére, megölésére, elfogására összpontosít, a belső támogatók – az afgán kormány és erői – másodlagosak számukra.

A tálibok szerint az amerikai katonai bázisok afganisztáni jelenléte azt bizonyítja, hogy az Egyesült Államok és az afgán kormány szabotálja a békefolyamatot, elnyújtja a háborút. Asraf Gáni afgán elnök februárban béketárgyalásokat ajánlott a táliboknak, de ezt ők elutasították.

A tálib lázadók csaknem két évtizede harcolnak a kormány ellen, amely az ország területének csupán 40 százalékát uralja, 60 százalékon a tálib felkelők vagy különféle hadurak és fegyveres csoportok, köztük az Iszlám Állam szélsőségesei vetették meg lábukat.

Hatalmas vérfürdővel hallatott magáról az Iszlám Állam
Öngyilkos merénylet történt Kabulban, sokan meghaltak, még többen megsérültek.

 

Afganisztán: az USA nem tanul a hibáiból
Lángokban állt a kabuli Intercontinental Hotel a hétvégén. A terrortámadás sok kérdést vet fel az afgán főváros biztonságát szavatoló rendőrség és hadsereg felkészültségéről, valamint a szállodát védő biztonsági cég képességeiről.

A mostani hadjáratot az úgynevezett Árok csatája után nevezték el, amelyben Mohamed próféta vezetésével háromezer muszlim férfi ásott árkot a Szaúd-Arábiában található Medina köré, így hiúsította meg a nem muszlim arab és zsidó törzsek ostromát. (mti)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Dzsavad Dzsalali

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik