Nagyvilág

Legyőzték a tálibokból lett Iszlám Állam-híveket Afganisztában

Az afgán hadsereg kiverte az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyvereseit az ország keleti részéből, ahol bizonyos körzetekben korábban megvetették a lábukat – jelentette be vasárnap Asraf Gáni afgán elnök az MTI szerint. Gáni a kabuli parlament megnyitó ülésén szólalt fel, amelyet az állami tévé közvetített.

Az Iszlám Állam már több mint egy éve jelen volt a Pakisztánnal határos Nangarhar tartományban. Egyes tisztségviselők azt állítják, hogy olyan tálib lázadók lettek az Iszlám Állam hívei Afganisztánban, akik szembekerültek a mozgalmukkal.

Az afgán hadsereg hetekkel ezelőtt 21 napon át folytatott hadjáratot ellenük Nangarhar két körzetében, és állítólag legalább kétszáz emberüket megölte – közölte egy tisztségviselő az AP hírügynökséggel.

A tálibok szombaton bejelentették: nem vesznek részt az Afganisztán, Pakisztán, Kína és az Egyesült Államok által kezdeményezett béketárgyalásokon.

Az említett négy ország képviselőiből álló Négyoldalú Koordinációs Csoport februári kabuli találkozója után bejelentette, hogy március elején a pakisztáni Iszlámábádban várhatóan megkezdődnek a közvetlen tárgyalások a kormány és a felkelők között.

A magukat Afganisztáni Iszlám Emirátusnak nevező tálibok közleménye szerint azonban szó sem lehet megbeszélésekről addig, amíg amerikai katonák tapossák Afganisztán földjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik