Nagyvilág

Kim Dzsongun bármikor robbanthat, ha akar

Műholdas adatok elemzése alapján a phungeri atomlétesítmény üzemképes.

A 38 North című, Észak-Koreára szakosodott amerikai hírportál szerint a szakértők azt feltételezték, Phenjan semmit sem veszít, ha bejelenti, kész bezárni kísérleti telepét, hiszen az alkalmatlan a további használatra, de ezt a műholdas felvételek cáfolják.

A 38 North szerint a Mantap-hegyi, északi alagutat – az utolsó öt kísérleti atomrobbantás helyszínét – valóban üzemen kívül helyezték ideiglenesen, de nyugati és a déli alagutakban befejezték az előkészítő munkálatokat, azok  alkalmasak kísérleti atomrobbantásokra.

A legutóbbi időkig a telepen aktív – valószínűleg építési – tevékenység volt megfigyelhető, március közepétől azonban ezek leálltak. A 38 North szakértői szerint ez vagy az építkezés végével, vagy a vezetés politikai szándékával magyarázható.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető pénteken közölte, hogy Phenjan felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, bezárja nukleáris kísérleti telepét, ezt akkor Donald Trump amerikai elnök nagyszerű hírnek nevezte.

Kim Dzsongun leállítja atomprogramját
Észak-Korea bezárja nukleáris kísérleti telepét. 
Trump örül, nagyon várja a találkozót Kim Dzsongunnal
Az amerikai elnök „remek hírként” üdvözölte az észak-koreai vezető bejelentését.  

Észak-Korea 1993-ban jelentette be, hogy felmondja az atomsorompó-szerződést, és 2003-ban lépett ki véglegesen belőle, majd atomhatalommá nyilvánította magát.(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik