Nagyvilág

Kim Dzsongun leállítja atomprogramját

Észak-Korea bezárja nukleáris kísérleti telepét.

Phenjan felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, továbbá bezárja nukleáris kísérleti telepét. Ezt maga Kim Dzsongun jelentette be a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának plenáris ülésén.

Azt mondta, országa soha nem vet be nukleáris fegyvert, ha nem éri nukleáris fenyegetés, provokáció.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség szerint április 21-től Észak-Korea leállítja atom- és az interkontinentális rakétákkal végzett kísérleteit és ezzel egy időben, megerősítve az atomkísérletek leállítására tett ígéretet, bezárja nukleáris kísérleti telepét.

Észak-Korea egyben csatlakozik a globális nukleáris leszerelési folyamathoz. Nem fog nukleáris fegyvert és azzal kapcsolatos műszaki ismereteket átadni más országoknak – tette hozzá Kim Dzsongun. Az észak-koreai pártfórumon vitatták meg az új politikát, amely a gazdaság megerősítésére összpontosít.

A bejelentés napokkal azelőtt történt, hogy Kim Dzsong Un április 27-én találkozik Mun Dzse In dél-koreai elnökkel a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban. Az észak-koreai Punggje-Ri atomkísérleti telepen 2006 óta hat kísérleti atomrobbantást hajtottak végre. A legutolsót tavaly szeptemberben.

Dél-Korea azonnal üdvözölte az észak-koreai bejelentést.

A szöuli elnöki hivatal közleményében azt írta, az észak-koreai bejelentés jelentős előrelépés a Koreai-félsziget atommentesítésében, amelyet a világ is akar. Nagyon kedvező környezetet teremt a közelgő Korea-közi, valamint az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti csúcstalálkozóhoz.

A japán külügyminiszter szerint Észak-Koreának 2020-ig teljesen meg kell szabadulnia atomfegyvereitől, a folyamatnak visszafordíthatatlannak és ellenőrizhetőnek kell lennie. Kono Taro a Nikkei című lapnak az időpontot azért tartotta fontosnak, mert az atomfegyver-mentesítésnek még a jelenlegi amerikai, dél-koreai és japán vezetés időszakában kell megtörténnie, hiszen  Észak-Koreában nem fog változni a vezető személye.

Ha elhúzódna a folyamat, akkor a keletkező szünetet Észak-Korea felhasználhatná arra, hogy folytassa atomfegyvere fejlesztését – érvelt a tokiói diplomácia vezetője. Az észak-koreai Punggje-Ri atomkísérleti telepen 2006 óta hat kísérleti atomrobbantást hajtottak végre. A legutolsót tavaly szeptemberben. (mti)

Legalább már nem a háború szélén vagyunk
Nagyot fordult a világ pár hónap alatt, Trump és a dél-koreai elnök is történelmi jelentőségű találkozó elé néz Kim Dzsong Unnal. De lesz-e ebből nukleáris leszerelés és béke?

Kiemelt fotó: Europress/AFP/KCNA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik