Közélet
Deputy Assistant Secretary of State Thomas Melia of the Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor,  testifies before the Senate Foreign Relations Committee on the situation in the Ukraine, during a hearing on Capitol Hill in Washington, DC, January 15, 2014. AFP PHOTO / Saul LOEB / AFP PHOTO / SAUL LOEB

Melia: a Magyarországot érő amerikai bírálatok hivatalos véleménynek számítanak

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 12. 01. 07:03

A volt helyettes külügyi államtitkár szerint nem az Obama-kormányzat tisztségviselői mesterkednek, a tavalyi választás óta már eltelt egy év.
Korábban a témában:

Az amerikai vélemény szerint Magyarországon napjainkban csökken a szabadság – erről Thomas O. Melia volt amerikai helyettes külügyi államtitkár, a George W. Bush Intézet és a Külpolitikai Kutatóintézet munkatársa beszélt a Népszavának. Hangsúlyozta: az amerikai vezetés a kormányon lévő párttól és az elnök személyétől függetlenül fontosnak tartja a demokráciát, az emberi jogokat és a szólásszabadságot.

Melia nemrég cikkben állt ki a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője, David Kostelancik mellett, aki a Magyar Újságírók Országos Szövetségének rendezvényén azt mondta, Magyarországon az az egyre inkább visszaszoruló kormányfüggetlen és ellenzéki média nyomásnak és megfélemlítésnek van kitéve.  A magyar kormánynak pénzért lobbizó Connie Macken kívül három kongresszusi képviselő írta alá azt a levelet, amiben Rex Tillerson külügyminisztertől követelik, hasson oda, hogy Kostelancik felhagyjon a magyar kormány médiapolitikájának bírálatával, az amerikai külügy pedig támogassa a magyar kormány „szuverenitását”. Ám Melia szerint az amerikai diplomatáknak feladata, hogy szóvá tegyék az ilyen jelenségeket, és kiálljanak a nyilvánosság előtt a jogállamiság mellett.

A korábbi Bush- és Obama-kormányzat egykori vezető külügyi tisztségviselői ugyancsak levélben biztosították támogatásukról az ügyvivőt. Ebben felidézték, hogy hetekkel Kostelancik beszéde előtt a magyar kormánypárti média közzétette nyolc olyan újságíró nevét, akik külföldi sajtónak, így a Reutersnek, a Bloombergnek és a Politicónak írnak. Külföldi propagandistának minősítették őket és azzal vádolták meg, hogy Soros Györgynek dolgoznak, aki ellen a kormány az adófizetők pénzén becsmérlő kampányt indított, és az 1930-as évek antiszemita megnyilvánulásaira emlékeztető plakátokat helyezett el szerte az országban. Az egyik ellenségként beállított újságíró, egy Magyarországon élő amerikai állampolgár ezután halálos fenyegetéseket kapott. A levélben arról is írnak, hogy az illiberális államot hirdető Orbán Viktor csaknem teljesen felszámolta az igazságszolgáltatás függetlenségét és olyan törvényt alkotott, ami az elnyomó jellegű orosz jogszabály mintájára veszi célba a civil szervezeteket. Közben lényegében bűnözővé nyilvánították azokat, akik üldöztetés és háborúk elől menekülnek, és Vlagyimir Putyinnal kívánják bővíteni az együttműködést, amivel gyengítik az EU-t és a NATO-t is.

Melia a Népszavának arról is beszélt, hogy Budapesten „megpróbálják fényesre csiszolni a harmincas-negyvenes évek antiszemita figuráinak hírnevét”, miközben bel- és külföldi ellenségeket kreáltak annak érdekében, hogy eltúlzott és megtévesztő hivatalos retorikával riogassák a magyarokat.

Magyar kormányzati körök többször azt állították: a Budapestnek címzett amerikai bírálatok még az előző, Obama-kormányzathoz köthető tisztségviselőknek tudhatók be. Melia szerint azok, akik ilyet mondanak, nem ismerik az amerikai külpolitikát: ha egy vezető tisztségviselő, mint Kostelancik, egy hivatalos eseményen előre elkészített beszédet mond, mindenki nyugodt lehet afelől, hogy a szöveget előzetesen magas szinten jóvá hagyták Washingtonban. Több mint egy év telt el a tavaly novemberi amerikai választás óta, ideje lenne megérteni, hogy az a politika, amit látunk, az az Egyesült Államok politikája – jelentette ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.