Nagyvilág

Ebola miatt zártak karanténba egy tudóst Budapesten

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki közleménye szerint kísérleti Ebola elleni vakcinát kellett Magyarországra küldeniük, miután laboratóriumi kutatók lettek kitéve a halálos járványnak, írja a Washington Post.

A WHO közölte, magyar kollégáik múlt héten kértek segítséget tőlük, miután az általános laboratóriumban dolgozó kutatóknál fennállt a veszély, hogy megfertőződtek.

Mint fogalmaztak, a tudósokat kísérleti vakcinákkal kezelték és két licenc nélküli gyógyszert is a rendelkezésükre bocsátottak.

A WHO megjegyezte, a kutatókat azonnal elkülönítették egy budapesti kórházban, tehát elhanyagolható az esélye, hogy a járvány bárkit megfertőzött volna.

A laboratóriumi munkatársaknak egyébként nem jelentkezett semmilyen tünet. Az Ebola halálozási aránya körülbelül 50 százalék körül alakul.

Reagált az OKI

Filovírussal végzett munka során baleset történt az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában (NBL), az érintett laboratóriumi dolgozó egy hete kórházban van, megfigyelik

– közölte az OKI kommunikációs osztálya pénteken az MTI-vel.

A baleset múlt pénteken történt, nemzetközi feladathoz kapcsolódó, filovírussal végzett munka során.

Az OKI közleménye szerint az NBL munkatársai az ilyen esetekre kidolgozott laboratóriumi protokollt végrehajtva megtették a szükséges intézkedéseket. Az érintett laboratóriumi dolgozó a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén, speciálisan kialakított egységben 7 napja áll megfigyelés alatt.

A kórház szakorvosai folyamatosan figyelemmel kísérik az állapotát, a dolgozón a megfigyelés alatt az oltási reakción kívül más tünetet nem észleltek – tették hozzá.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó