Nagyvilág

Kidob az USA 15 kubai diplomatát

Betelt a pohár az USA-ban, hogy hangtámadások érik a dolgozóikat a követségen. Jönnek a válaszlépések.

Egyre komolyabb válaszintézkedéseket hoz az Egyesült Államok azután, hogy a gyanú szerint akusztikus támadások érték a havannai nagykövetség dolgozóit. A BBC News szerint most úgy döntöttek Washingtonban, hogy a saját havannai missziójuk megfelezése után 15 kubai diplomatát utasítanak ki az országból. Hét napjuk van lelépni.

Több tucatnyi követségi dolgozó ugyanis komoly zavarokra panaszkodott, és mire hazarendelték őket, már kognitív-mentális-hallási elváltozások léptek fel náluk, szinte megsüketültek és az agyuk is sérült egyes esetekben. Legtöbbjük furcsa hanghatásokra panaszkodott, amik az ágyuk környékéről érkeztek. A forrást nem találták meg, egyelőre azt se tudni, voltak-e hangok, ha igen, miből jöttek, ki a felelős.

Kuba váltig állítja, hogy nincs köze az egészhez, harmadik félnek sem engedte akusztikus zajkeltő berendezések telepítését. Az Egyesült Államok szerint ugyanakkor Havanna kötelessége lett volna a diplomaták védelme, ahogy az a genfi egyezményben is szerepel. Az eset amúgy pont rosszkor jött, amikor a két szomszédos ország sok évtizednyi utálkozás után végre megbékélt volna. Ezért is gyanakodnak sokan az oroszokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik