Nagyvilág

Nemzetközi nyomozóbizottság alakul a szlovákiai újságíró-gyilkosság felderítésére

Nemzetközi nyomozóbizottságot hoznak létre a szlovákiai újságíró-gyilkosság kivizsgálására – közölte csütörtökön a szlovák média. A híradások szerint Jaromír Ciznár szlovák főügyész Hágában írt alá erről szóló megállapodást előző napon az olasz nyomozóhatóságokkal, illetve az EU-tagországok ügyészségeinek munkáját koordináló Eurojusttal és az Europol európai rendőrségi együttműködési szervezettel.

Ciznár szerint a megállapodás aláírása rendkívüli fontos, mert lehetővé teszi a gyilkosság felderítéséhez és a tettesek megbüntetéséhez szükséges információcserét a partnerszervezetek között.

Február végén családi házukban meggyilkolva találtak egy fiatal szlovák tényfeltáró, főként adócsalási ügyekkel foglalkozó újságírót, Ján Kuciakot és barátnőjét. Kuciakot a rendőrség feltételezése szerint munkájával összefüggésben, megrendelésre ölhették meg. Halála után több szlovákiai sajtóorgánum is leközölte utolsó cikkét, amely a ‘ndrangheta calabriai maffiához közel álló személyek szlovákiai tevékenységével és kormányközeli kapcsolataikkal foglalkozott. Az újságíró-gyilkosság ügye a cikk megjelenése után azonnal politikai színezetet kapott, az országban példátlan szervezettségű és nagyságú tüntetések kezdődtek, a demonstrálók előbb az ügy kivizsgálását követelték, majd a kormány távozását.

Kuciak-gyilkosság: Vadala rács mögött marad
A bíróság elutasította a kelet-szlovákiai olasz vállalkozó panaszát. 

A tüntetések és médiavisszhangjuk, illetve különböző civil szervezetek és ellenzéki pártok nyomásgyakorlása miatt a helyzet belpolitikai válságba fordult. Az újságíró-gyilkosság után történteket külföldről irányított destabilizációs kísérletnek minősítette Robert Fico kormányfő, de később a válság hatására több miniszteréhez hasonlóan távozni kényszerült, és Robert Kalinák belügyminiszter is lemondott. A kabinet széles körű átalakításon esett át, március végén kinevezték az új miniszterelnököt, Peter Pellegrinit. Ez a kabinet sem bizonyult stabilnak, a folytatódó tüntetések és nyomásgyakorlás hatására Tomás Drucker belügyminisztere néhány hét után lemondott, s egy napra rá az országos rendőrfőkapitány, Tibor Gaspar is lemondásra kényszerült.

(MTI)

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik