Nagyvilág

Kuciak-gyilkosság: Vadala rács mögött marad

A bíróság elutasította a kelet-szlovákiai olasz vállalkozó panaszát.

Előzetes letartóztatásban marad Antonino Vadala. Így döntött a Kassai Kerületi Bíróság. Antonino Vadala ellen Olaszországban illegális drogkereskedelem és drogkereskedelemmel foglalkozó bűnbandában való részvétel miatt indítottak eljárást.

A vád szerint a vállalkozó nagy mennyiségű kokaint csempészett Dél-Amerikából Európába. Az európai elfogatóparancsot közben kiegészítették, és a vállalkozót már pénzmosással is gyanúsítják.

A rendőrség március 13-án vette őrizetbe a 42 éves férfit, két nappal később a kassai bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását. A vádlott panaszt emelt a határozat ellen, amelyet a Legfelsőbb Bíróság elutasított.

Az olasz vállalkozó szlovákiai kapcsolatairól és tevékenységéről Ján Kuciak, a meggyilkolt oknyomozó újságíró is írt – emlékeztetett a Bumm.sk. Vasárnap újra több tízezren tüntettek Pozsonyban, a megölt oknyomozó újságíró miatt további vezetők lemondását követelve.

A helyi sajtó szerint 30 ezren demonstráltak és követelték Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány és Dusan Kovacík különleges ügyész lemondását.

A szervezők szerint a két tisztségviselő sokáig szemet hunyt több korrupciós botrány felett, amelyeket Ján Kuciak és más oknyomozó újságírók derítettek fel.

Újra őrizetbe vették az olaszt, akiről a megölt szlovák újságíró utolsó cikkét írta
Antonino Vadala ellen egy nemzetközi bűnszervezet által elkövetett kábítószeres bűncselekmény miatt adtak ki elfogatóparancsot az olasz hatóságok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik