Nagyvilág
Budapest, 2017. november 28.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Li Ko-csiang kínai kormányfő a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2017. november 28-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Egyedül Magyarország nem írta alá az uniós országok közül a kínai Új Selyemút elleni tiltakozást

24.hu
24.hu

2018. 04. 18. 20:31

Az EU-s országok pekingi nagykövetei közös jelentésben tiltakoznak Kína fő külpolitikai-gazdasági projektje ellen, az Egy övezet, egy út vagyis az Új Selyemút ellen, melynek mögöttes célja a „teljes afro-eurázsiai térség gazdaságának átállítása úgy, hogy Kína váljon mindezek központjává”.

Az Index szúrta ki, hogy a Handelsblatt német üzleti lap megszerzett jelentése szerint a tervet az 28 EU-tagországa közül 27 pekingi nagykövete aláírta, kivéve egyet,

a magyar nagykövet ugyanis egyedüliként nem csatlakozott a Kínát elítélő dokumentumhoz. 

Budapest, 2017. november 28.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Li Ko-csiang kínai kormányfő a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2017. november 28-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Hosszú távú tervei vannak Kínának velünk
Csak a kínaiak tudják pontosan, hogy mit várnak és akarnak a politikai és gazdasági együttműködéstől.

A terv jelentés szerint többek között átláthatatlan, és ellentmond az EU kereskedelmi elveinek és érdekeinek.

 

 

Kína az Új Selyemúton hódítaná meg Közép-Európát című cikkünkben részletesen foglalkoztunk ezzel a témával, szakértők akkor ezt írták hazánk keleti nyitásával és az Új Selyemúttal kapcsolatban:

Az Orbán-kormány a térségben elsőként tárta szélesre kapuját Kína előtt a 2012-ben meghirdetett úgynevezett „Keleti Nyitás” stratégia részként, amelynek gazdaságpolitikai célja, hogy a magyar exportpiacok földrajzi diverzifikálásával a magyar kivitel harmada keletre, elsősorban Ázsiába menjen. Az eddig jelentősebb eredményeket felmutatni nem képes keleti nyitás azonban túlmutat a külkereskedelmi dimenzión, mivel Orbán Viktor a kínaihoz hasonló autoriter politikai-gazdasági modellekre követendő mintaként, a nyugati liberális demokráciák érvényes kihívójaként tekint.

Magyarország 2015-ben elsőként csatlakozott az „Egy út egy övezet” kezdeményezéshez, Orbán Viktor pedig többször is jelezte, hogy egyáltalán nem érdekli, milyen politikai berendezkedés van Kínában. „A globalizáció régi modellje véget ért, a Kelet felzárkózott a Nyugat mellé”, és a világ egy tekintélyes részének elege lett abból, hogy fejlett országok kioktatják például emberi jogokból, piacgazdaságból” – hangsúlyozta. S habár Peking regionális stratégiájában Magyarország semmilyen kiemelkedő szerepet nem játszik, ezt a hozzáállást minden bizonnyal értékelik Pekingben is. Ahogyan azokat a politikai gesztusokat is, hogy Magyarország 2016-ban Görögországgal és Horvátországgal közösen fúrta meg az EU közös határozatát a dél-kínai szigetvitáról, illetve, hogy az EU aláírjon egy, a Kínában megkínzott ügyvédek és emberi jogi aktivisták mellett kiálló állásfoglalást.

Tourists throng to walk on the world's longest glass bridge in the Hongyagu Scenic Area in Pingshan county, Shijiazhuang city, north China's Hebei province, 20 March 2018.

The world's longest glass bridge attracted tourists in Shijiazhuang, Hebei province on Tuesday (20 March 2018). The bridge, which stretches 488 meters, is 2 meters wide and hangs 218 meters (about 66 stories) above the valley floor between two steep cliffs in the Hongyagu Scenic Area in Pingshan county. It is paved with 1,077 panes of transparent glass, each 4 centimeters thick, and weighs a total of 70 metric tons. The sky bridge is designed to swing a little while visitors walk to its centre, creating a thrill for visitors, according to Hebei Bailu Group, the local tourism company that built the bridge. While walking on the bridge, tourists can enjoy the surrounding Hongyagu scenery, which boasts a unique geographic landscape with mountain views, natural waterfalls, ancient towns and temples. The bridge was designed to support up to 2,000 people, though it's expected that only 500 will be on it at one time, said Liu Qiqi, director in charge of construction.
Kína az Új Selyemúton hódítaná meg Közép-Európát
Magyarországon is igyekszik mind erősebb pozíciókat fogni Peking.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.