Nagyvilág

Bálnamészárlásba kezdenek az izlandiak

Az izlandi cég a japán export nehézségei miatt nem vadászott két évig, de most bálnák tucatjait fogják megölni.

Két év szünet után idén nyáron újra vadásznak közönséges barázdásbálnára Izlandon. Az északi szigetország egyetlen, barázdásbálnára is vadászó halászati vállalata, a Hvalur Hf közölte, hogy a második legnagyobb bálnafaj 191 példányának elejtésére kapott engedélyt, beleértve az elmúlt két évről megmaradt kvótákat is. A vadászat június 10-én indul – közölte a cég elnök-vezérigazgatója, Kristjan Loftsson.

A külföldi tiltakozások ellenére Izland nem tartja magát az 1986-os nemzetközi bálnavadászati moratóriumhoz, a barázdásbálnán kívül csukabálna kereskedelmi célú vadászatát is engedélyezi. A csukabálna a legkisebb a hét nagy bálnafaj közül, legfeljebb 11 méteresre és 8 tonnásra nő meg. A közönséges barázdásbálna, a Balaenoptera physalus 24 méteresre és 45-64 tonnásra is megnőhet.

A Hvalur Hf az elmúlt két évben csak azért nem vadászott barázdásbálnára, mert akadályok tornyosultak a fő exportpiacán, Japánban történő értékesítés előtt. A cég vezetője azt mondta a Morgunbladid című lapnak, hogy reményei szerint idén már nem lesz akadálya a japán exportnak.

A halászati vállalat közölte, a vadászati szünet elmúlt két évében kutatásokat kezdett az Izlandi Innovációs Központtal és az Izlandi Egyetemmel közösen arról, hogy miként lehet kivonni a barázdás bálna húsából táplálékkiegészítőt a vérszegénység kezelésére, és miként lehet felhasználni orvosi célokra a barázdás bálnából nyert zselatint. (MTI)

(Kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik