Nagyvilág
Inhabitants of Faroe Islands catch and slaughter pilot whales (Globicephala melaena) during the traditional 'Grindadrap' (whale hunting in Faroese) near Sandur on Sandoy island June 05, 2012. Residents of the Faroe Islands, an autonomous province of Denmark, slaughter and eat pilot whales every year. The Faroese are descendents of Vikings, and pilot whales have been a central part of their diet for more than 1,000 years. They crowd the animals into a bay and kill them. 'Grindadrap' whaling is not done for commercial purposes, the meat can not be sold and is divided evenly between members of the local community.   REUTERS/Andrija Ilic (FAROE ISLANDS  - Tags: ANIMALS ENVIRONMENT SOCIETY)

Vérben úszó öböl: cetmészárlást rendeztek a feröeriek

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 11. 10. 16:27

Állatvédő aktivisták nézték és fotózták végig a rendes éves bálnagyilkolást a Feröer-szigeteken. A kormány védi a szokást, ami ellátja élelemmel a szigetcsoportot.
Korábban a témában:

Bálnák és delfinek csonkolt, kettényesett tetemei hevernek a véres tengervízben azokon a felkavaró fotókon, amiket a tengeri élőlények védelmére létrejött Sea Shepherd szervezet készített a dán korona alá tartozó Feröer-szigeteken. A Business Insider cikke szerint

1200 bálnát és 500 delfint gyilkoltak le.

A szervezet által barbárnak nevezett szokást a feröeri kormány körömszakadtáig védi, mondván ez egy több évszázados hagyomány. Neve is van: grindadráp. Azt a jogi rést használják ki, hogy míg az anyaország, Dánia az Európai Unió tagja, addig a Feröer-szigetek nem. Így az uniós jog azon pontja sem vonatkozik rájuk, ami tiltja a cetfélék szándékos csapdába csalását és leölését.

Poénból vágják el a delfinek gerincét
A kérdés erkölcsi: van-e joga a dán embereknek a XXI. században évente több száz delfint lemészárolni csak és kizárólag azért, mert így jártak el annak idején a vikingek is?

A módszer egyszerű: a feröeri halászok kirajzanak, majd delfin- és bálnacsapatokat terelnek sekély öblökbe. Itt aztán kézi eszközökkel mészárolják le az állatokat, majd ki-ki kap egy masszív adagot a húsból. A fotók alapján a vemhes állatokat se kímélik. Az idei szezonban csak gömbölyűfejű-delfinből 1194-et, atlanti fehérsávos delfinből pedig 488-at öltek le. 1996 óta nem ejtettek el ilyen sok állatot, évi átlag 800-at sikerül.

Blood is seen on the hands of a man as inhabitants of Faroe Islands catch and slaughter pilot whales (Globicephala melaena) during the traditional 'Grindadrap' (whale hunting in Faroese) near Sandur on Sandoy island June 05, 2012. Residents of the Faroe Islands, an autonomous province of Denmark, slaughter and eat pilot whales every year. The Faroese are descendents of Vikings, and pilot whales have been a central part of their diet for more than 1,000 years. They crowd the animals into a bay and kill them. 'Grindadrap' whaling is not done for commercial purposes, the meat can not be sold and is divided evenly between members of the local community.   REUTERS/Andrija Ilic (FAROE ISLANDS  - Tags: ANIMALS ENVIRONMENT SOCIETY)
Fotó: REUTERS/Andrija Ilic

A kormány egyik fő védekezése, hogy egyik faj sem veszélyeztetett (még), és hogy évente a populáció csupán 1 százalékát nyírják ki. A vadászatokat ráadásul 1298 óta tartják meg, legalábbis az első feljegyzés erre az évre datálódik. 1584 óta pedig pontos feljegyzések is léteznek a mészárlásról. A szokás fenntartható, ahogy ez által a szigetek önfenntartása is meg van oldva.

Az emberek azzal indokolják a szokást, hogy az étrendjük fontos része a cethús, és így legalább nem kell annyi élelmiszert importálniuk az Isten háta mögötti szigetekre. A Sea Shepherd azonban kevéssé lelkes, volt már, hogy saját hajóival próbálta megakadályozni a terelést. Most az ő turistáknak álcázott aktivistáik készítettek fotókat. Azok az aktivisták, akik a feröeri kormány szerint szándékosan gonosznak és barbárnak állítják be a helyieket, hogy dühöt keltsenek ellenük.

További véres képeket itt talál, de csak erős idegzettel kattintson!

(Kiemelt fotó: REUTERS/Andrija Ilic)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

3d illustration of city quarter construction with crane over black background

Lakáskassza: kétharmad a kormány ellen

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.