Nagyvilág

Lemondott a szlovák belügyminiszter

Nem engedett a tüntetőknek, az országos rendőrfőkapitány helyett ő távozik.

A pozsonyi Új Szó szerint Tomás Drucker nem engedett a tüntetőknek, akik vasárnap a Kuciak-gyilkosság miatt az országos rendőrfőkapitány eltávolítását követelték, inkább maga mondott le.

A belügyminiszter szerint nem lett volna helyes, igazságos Tibor Gaspart leváltani, ezért – hogy ezzel is elkerülje az ország szétszakadását – távozik. Drucker hangsúlyozta, szabadon döntött.

Döntését azzal indokolta, hogy nem talált semmilyen okot arra, hogy Gaspart leváltsa és mivel már nem válságmenedzser, hanem politikus, nem bújhat ki a politikai felelősségvállalás alól, de nem engedhet nyomásnak, ultimátumnak sem. Pellegrini miniszterelnök helyett a kormány elnökét tájékoztatta döntéséről. Ő ezzel nem értett egyet.

Tomás Drucker korábban egészségügyi miniszter volt. Azt követően került a belügyi tárca élére, hogy Andrej Kiska megtagadta a kormányalakítással megbízott Pellegrini által előterjesztett kabinet kinevezését, mert elégedetlen volt a belügyéri posztra eredetileg javasolt pártonkívüli jelölttel, Jozef Rázzal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik