Nagyvilág

Június 3-án választ Szlovénia

Miro Cerar (szlovénia, )
Miro Cerar (szlovénia, )

Június 3-án rendezik meg Szlovéniában az előrehozott parlamenti választásokat – jelentette be Borut Pahor államfő, aki még szombaton aláírja a parlament feloszlatásról szóló döntést is.

A szlovén elnök nem jelölt ki ideiglenes miniszterelnököt a március közepén leköszönt kormányfő helyére, ahogy április14-én lejárt az alkotmányban biztosított határidő is, ameddig a parlamenti képviselők állíthattak volna miniszterelnök-jelöltet. Ez nem történt meg.

A pártok szerint a parlament jelenlegi összetételének úgyis hamarosan lejárt volna a mandátuma, ezért egy ideiglenes kormányfő megválasztásának nem volna értelme.

Csak ürügy lehetett a „magyar” vasút a szlovén kormányfő lemondásakor
Meglehet, Miro Cerar hosszú távú céljai érdekében engedte most el az ország vezetését.

Az előrehozott választások időpontjáról Pahor egyeztetett a politikai alakulatok vezetőivel és a két nemzetiségi képviselővel, a magyarral és az olasszal is.

Miro Cerar rendkívüli kormányülésen jelentette be lemondását, miután a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről szóló népszavazás eredményét.

Cerar a lemondása után ügyvivő miniszterelnökként vezeti a kabinetet utódja megválasztásáig.

(MTI)

Kiemelt fotó: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik