Nagyvilág választás 2018
Hungarian Prime Minister Viktor Orban greet supporters as he arrives to deliver a speech in front of the Hungarian Parliament in  Budapest on March 15, 2018, during the official commemoration of the 170th anniversary of the 1848-1849 Hungarian revolution and independence war.

Tens of thousands of supporters of Hungary's Prime Minister Viktor Orban took to the streets of Budapest on Thursday in a mass show of force before the elections on April 8. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK STF

The Guardian: A Fidesz beütheti az utolsó szöget a koporsóba

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 03. 28. 12:21

Korábban a témában:

Magyarországgal és az április 8-i országgyűlési választásokkal foglalkozik szerdai, véleménycikkében a brit Guardian.

Cas Mudde, az írás szerzője feleleveníti, hogy tavaly nyáron a budapesti CEU-n tartott vitaindító előadást a populista kihívásokra adható válaszokról. A témáról akkor elmondta, a radikális szélsőjobb a hangos kisebbséget képviseli, mintsem a csendes többséget, és inkább a liberális demokrácia erősítésére kell fókuszálni, mintsem a populista jobboldal gyengítésére.

Amikor arról kérdezték, Magyarországon mi lenne a teendő, azt felelte, Orbán illiberális demokráciáját csak úgy lehet megtörni, ha az ellenzéken belül a liberális demokraták és az illiberális demokraták együttműködnek. A teremben ekkor sokan elkezdték csóválni a fejüket:

együttműködni a Jobbikkal? Nem rosszabbak, mint Orbán Fidesze?

Cas Mudde szerint elméletileg de, a gyakorlatban viszont nem.

Mint fogalmaz, a Jobbik jelenleg kevésbé radikális vonalon mozog, mint a Fidesz, és egy esetleges Jobbik-kormány szinte biztosan rosszabb hatással lenne a liberális demokráciára, mint a mostani Fidesz-kormány. A helyzet viszont az, teszi hozzá, hogy a Jobbik nincs kormányon, és valószínűleg nem is lesz. Ellenben a Fidesszel.

A szerző ezután megjegyzi, hogy a Fidesz 2010 óta folyamatosan leépíti a liberális demokráciát: átírták az alkotmányt, haverokat neveztek ki minden pozícióra, az oligarchákat távol tartják a börtönbüntetésektől, az ellenzéki politikusok megvesztegetésével és a kamupártok létrehozásával pedig manipulálják a választási folyamatot.

Mudde arról ír, ez lehet az utolsó szabad és becsületes országgyűlési választás, amelyben az ellenzéknek legalább elméletben van esélye legyőzni a Fideszt. Csak ez forog kockán április 8-án. Ezért taktikai és átmeneti együttműködés a Jobbikkal elfogadható és szükséges. Nélkülük nincs esély az ellenzéki győzelemre.

Visszatérve az előadásra, Mudde elmeséli, hogy a CEU hallgatóságának egy része határozottan elutasította ezt a felvetést, mert a Jobbik szerintük törvényesítené a szélsőjobbot.

A liberális ellenzéki pártoknak nem azért kell együttműködnie a Jobbikkal, mert elfogadják a populista nézeteiket. Ennek ellenére kell velük dolgozniuk! Az egyetlen cél, hogy taktikai szövetség jöjjön létre annak érdekében, hogy a Fidesz ne üsse ne az utolsó szöget Magyarország liberális demokráciájának a koporsójába

– fogalmaz az író.

A lap egyébként szerdán egy másik cikkben külön Miskolccal is foglalkozott annak kapcsán, hogy az embereket a migránsokkal riogatják, holott senki nem látott a városban még egyet sem.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Kisbenedek Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.