Nagyvilág választás 2018
Hungarian Prime Minister Viktor Orban greet supporters as he arrives to deliver a speech in front of the Hungarian Parliament in  Budapest on March 15, 2018, during the official commemoration of the 170th anniversary of the 1848-1849 Hungarian revolution and independence war.

Tens of thousands of supporters of Hungary's Prime Minister Viktor Orban took to the streets of Budapest on Thursday in a mass show of force before the elections on April 8. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK STF

The Guardian: A Fidesz beütheti az utolsó szöget a koporsóba

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 03. 28. 12:21

Korábban a témában:

Magyarországgal és az április 8-i országgyűlési választásokkal foglalkozik szerdai, véleménycikkében a brit Guardian.

Cas Mudde, az írás szerzője feleleveníti, hogy tavaly nyáron a budapesti CEU-n tartott vitaindító előadást a populista kihívásokra adható válaszokról. A témáról akkor elmondta, a radikális szélsőjobb a hangos kisebbséget képviseli, mintsem a csendes többséget, és inkább a liberális demokrácia erősítésére kell fókuszálni, mintsem a populista jobboldal gyengítésére.

Amikor arról kérdezték, Magyarországon mi lenne a teendő, azt felelte, Orbán illiberális demokráciáját csak úgy lehet megtörni, ha az ellenzéken belül a liberális demokraták és az illiberális demokraták együttműködnek. A teremben ekkor sokan elkezdték csóválni a fejüket:

együttműködni a Jobbikkal? Nem rosszabbak, mint Orbán Fidesze?

Cas Mudde szerint elméletileg de, a gyakorlatban viszont nem.

Mint fogalmaz, a Jobbik jelenleg kevésbé radikális vonalon mozog, mint a Fidesz, és egy esetleges Jobbik-kormány szinte biztosan rosszabb hatással lenne a liberális demokráciára, mint a mostani Fidesz-kormány. A helyzet viszont az, teszi hozzá, hogy a Jobbik nincs kormányon, és valószínűleg nem is lesz. Ellenben a Fidesszel.

A szerző ezután megjegyzi, hogy a Fidesz 2010 óta folyamatosan leépíti a liberális demokráciát: átírták az alkotmányt, haverokat neveztek ki minden pozícióra, az oligarchákat távol tartják a börtönbüntetésektől, az ellenzéki politikusok megvesztegetésével és a kamupártok létrehozásával pedig manipulálják a választási folyamatot.

Mudde arról ír, ez lehet az utolsó szabad és becsületes országgyűlési választás, amelyben az ellenzéknek legalább elméletben van esélye legyőzni a Fideszt. Csak ez forog kockán április 8-án. Ezért taktikai és átmeneti együttműködés a Jobbikkal elfogadható és szükséges. Nélkülük nincs esély az ellenzéki győzelemre.

Visszatérve az előadásra, Mudde elmeséli, hogy a CEU hallgatóságának egy része határozottan elutasította ezt a felvetést, mert a Jobbik szerintük törvényesítené a szélsőjobbot.

A liberális ellenzéki pártoknak nem azért kell együttműködnie a Jobbikkal, mert elfogadják a populista nézeteiket. Ennek ellenére kell velük dolgozniuk! Az egyetlen cél, hogy taktikai szövetség jöjjön létre annak érdekében, hogy a Fidesz ne üsse ne az utolsó szöget Magyarország liberális demokráciájának a koporsójába

– fogalmaz az író.

A lap egyébként szerdán egy másik cikkben külön Miskolccal is foglalkozott annak kapcsán, hogy az embereket a migránsokkal riogatják, holott senki nem látott a városban még egyet sem.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Kisbenedek Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.