Nagyvilág

A NATO is kiutasított orosz diplomatákat

A NATO Észak-atlanti Tanácsában mutattak ajtót több orosz küldöttnek. Már bőven 120 felett a diplomáciai tisztogatás áldozatainak száma.

Hét orosz diplomatát kiutasított, hármat nem akkreditált a NATO – írja az Independent. Mindez természetesen illeszkedik abba a nemzetközi reakciósorba, amivel Szergej Szkripal volt orosz kém angliai megmérgezésére reagáltak a nyugati államok, sőt Magyarország is (egy diplomata kiutasításával).

60 orosz diplomatát tiltanak ki Amerikából
Bezárják a konzulátust is és több uniós ország is csatlakozik.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár jelentette be a drákói intézkedést, amit azzal indokolt, hogy világos üzenetet kell küldeni Moszkvának. Hozzátette, Vlagyimir Putyinnak meg kell mutatni, hogy ára és következménye van egy ilyen elfogadhatatlan és veszélyes tettnek.

Miután a világ országai öszesen 140 oroszt utasítottak ki a britek melletti szolidaritás jegyében, a NATO 30-ról 20 főre csökkentette az orosz misszió létszámát a szervezet Észak-atlanti Tanácsában, ezt jelenti a kiutasítás ez esetben. A NATO kézenfekvő indokot is felhozott:

a katonai tömb területén először vetettek be idegmérget.

Stoltenberg azért hozzátette, a salisbury-i mérgezés csak egy csepp volt a bürökpohárban, amit megelőzött a Krím elfoglalása, Kelet-Ukrajna destabilizálása, a kibertámadások, az orosz fegyverkezés és a szomszédok katonai fenyegetése. Eközben Írország semleges volta ellenére kiutasított egy orosz diplomatát, viszont az új-zélandiak hiába kerestek kémet az orosz külképviseleti dolgozók között, nem találtak.

(Kiemelt kép: AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik