Nagyvilág

60 orosz diplomatát tiltanak ki Amerikából

Donald Trump amerikai elnök 60 orosz diplomata kitiltását rendelte el hétfőn. A kitiltás tizenkét olyan hírszerzőre is vonatkozik, akik az ENSZ New York-i központjában teljesítenek szolgálatot.

A Reuters kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy bezárják a Seattle-ben található orosz konzulátust is, az ok az a Londonban végrehajtott támadás, amely során egy volt orosz kémet és lányát idegméreggel mérgeztek meg. A hírügynökség által megszólaltatott források szerint az orosz titkosszolgálat egyre agresszívabb eszközöket használ, ezért van szükség a drasztikusabb fellépésre.

Korábban Németország, Franciaország és Ukrajna is bejelentette, hogy a britekkel való szolidaritás érdekében hasonló lépéseket tesznek, az ukránok 13 orosz diplomatát utasítanak ki.

Brit partnereinkkel és transzatlanti szövetségeseinkkel való szolidaritásunk szellemében, valamint az EU tagállamaival együttműködve, határozatot hoztam 13 orosz diplomata Ukrajnából történő kiutasításáról, azon kevesek közül, akik még az ország területén maradtak,

írta Facebook-oldalán Petro Porosenko ukrán elnök.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Twitter közösségi portálon jelentette be több európai uniós tagország összehangolt válaszlépését. Hétfőn az EU 14 állama közölte, hogy orosz diplomatákat utasít ki, Nagy-Britannia pedig már korábban kiutasított 23 orosz diplomatát. Lengyelország, Németország és Franciaország négy-négy orosz diplomata kiutasításáról döntött.

Csehország három orosz diplomatát utasít ki. Andrej Babis kormányfő hangsúlyozta, hogy a kiutasítás a Nagy-Britanniával való cseh szolidaritás jele. Hozzátette, Oroszország azzal, hogy Csehországot is azon országok közé sorolta, ahonnan a méreg származhatott, túllépett minden határt. Andrej Babis kiemelte: Csehország mint az Európai Unió és a NATO tagja, szilárd eleme a nyugati struktúráknak. Szerinte az idegméreg használata egy másik ország területén a civil lakosság számára is veszélyt jelent, és a hírszerzési tevékenység szokottnál is brutálisabb módjára utal. A kiutasított orosz diplomatáknak április 1-jéig kell elhagyniuk Csehországot.

Olaszország, Dánia és Hollandia két-két, Finnország, Románia és Horvátország egy-egy, a Balti-országok közül pedig – Litvánia három, Észtország és Lettország Svédország pedig egy-egy diplomata kiutasításáról döntött, csakúgy, mint Svédország.

Donald Tusk kiemelte, a kiutasításokat várhatóan továbbiak is követhetik, ahogy az sem zárható ki, hogy egyéb szankciók meghozatalára is sor kerülhet a következő napokban és hetekben.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik