Nagyvilág
MOSCOW, RUSSIA - AUGUST 31: The Director of the Information and Press Department of the Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation Maria Zakharova, delivers a speech during a press conference at the Russian Foreign Ministry building in Moscow, Russia, on August 31, 2016.  Nikita Shvetsov / Anadolu Agency

Az oroszok tiltakoznak a diplomatáik kiutasítása miatt

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 03. 26. 17:42

Határozott tiltakozását fejezi ki Oroszország amiatt, hogy egy sor EU- és NATO-tagállamból orosz diplomatákat utasítottak ki – közölte hétfőn az orosz diplomáciai tárca. A diplomaták kiutasításáról hétfőn 14 EU-tagállam, valamint az Egyesült Államok és Kanada tett bejelentést. Az intézkedéshez csatlakozott Ukrajna is.

Washington, 2017. november 20.
Donald Trump amerikai elnök a kormányülést követõ sajtótájékoztatón a washingtoni Fehér Házban 2017. november 20-án, ahol Trump bejelentette, hogy kormánya Észak-Koreát a terrorizmust támogató államok listájára helyezi. (MTI/EPA pool/Kevin Dietsch)
60 orosz diplomatát tiltanak ki Amerikából
Bezárják a konzulátust is és több uniós ország is csatlakozik.

A külügyminisztérium állásfoglalása szerint „magától értetődik”, hogy az országcsoport „barátságtalan” lépésére Moszkva válaszolni fog.

Dokumentumában a tárca úgy fogalmazott, hogy a Szkripal-üggyel kapcsolatban Oroszországhoz hasonlóan Nagy-Britannia szövetségesei sem rendelkeznek objektív és kimerítő adatokkal, így azok az euroatlanti szolidaritás elvét „a józan ész, a civilizált nemzetközi párbeszéd normáinak és a nemzetközi jog elveinek kárára” követelik.

A kommüniké kifogásolta, hogy a nyugati országok lépése nem szolgálja a március 4-i salisbury-i incidens okainak és felelőseinek felderítését.

Konsztanytin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke „mocskos és aljas játéknak” nevezte az orosz diplomaták kiutasítását. Leonyid Szuckij, az alsóházi külügyi testület elnöke úgy vélekedett, hogy a lépés „felrobbantja a nemzetközi jog egész rendszerét”.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Facebookon hangot adott álláspontjának, hogy az EU-ból távozó Nagy-Britannia „ráerőlteti” a közösségre az Oroszországgal fennálló kapcsolatok elrontását, ami szerinte az unióval szemben csak Londonnak áll érdekében. Rámutatott, hogy az EU-ból való kilépést követően a brit félnek az uniótól eltérően nem lesz semmilyen kötelezettsége és így akár közeledhet is majd Moszkvához.

Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet Wess Mitchellnél, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekben illetékes helyettes államtitkáránál fejezte ki határozott tiltakozását a 60 orosz diplomata kiutasítása miatt. Hangsúlyozta: nincs rá bizonyíték, hogy Oroszország beavatkozott volna a Szkripal-ügyben folytatott nyomozásba, mint ahogy arra sem, hogy köze lenne a salisbury-i gyilkossági kísérlethez.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték.

London a merénylettel az orosz vezetést gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. A vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. A nyugati országok nyilatkozataikban felsorakoztak Nagy-Britannia mögött. Moszkva felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában, de kézzel fogható bizonyítékokat követel.

(MTI)

Kiemelt kép: Marija Zaharova; Europress/Nikita Shvetsov/Anadolu Agency

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.