Nagyvilág

Trump korlátozza a transzneműeket

Megtiltotta, hogy transzneműek bármelyik haderőnemnél szolgálatot teljesítsenek, de az illetékes katonai vezetőknek mérlegelési jogot adott.

A dokumentum szövege szerint azok a „nemi hangulatzavar” kórtörténettel rendelkező transzneműek vannak kizárva a katonai szolgálat lehetőségéből, akik „lényeges orvosi kezelésre szorulhatnak, beleértve a sebészeti műtétet vagy a gyógyszeres kezelést”. A memorandum ugyanakkor a kivétel lehetőségét is felveti, amikor így fogalmaz: a tiltás „bizonyos korlátozott körülmények között” nem érvényes.

A dokumentum ugyanakkor konkrétan nem fejti ki a „korlátozott körülmények” mibenlétét, de leszögezi, hogy a védelmi miniszternek és a belbiztonsági tárca vezetőjének felhatalmazása lesz a mérlegelésre

– írja az MTI.

A Fehér Ház pénteken bejelentette, hogy James Mattis védelmi miniszter szerint a „nemi hangulatzavarral” jellemezhető egyének kockázatot jelentenek a hadsereg hatékonyságára.

Donald Trump már 2017 nyarán Twitter-üzenetben jelezte, hogy szándékában áll elődjének, Barack Obamának a transzneműek katonai szolgálatával kapcsolatos politikájának megváltoztatása. Az Obama-érában ugyanis a transznemű mivoltukat nyíltan felvállalók is teljesíthettek katonai szolgálatot, bármelyik haderőnemnél.

Trump tavaly nyári bejelentése után – civil szervezetek perkérelmei nyomán – három szövetségi bíróság is megtiltotta a tiltás foganatosítását. A Pentagon (védelmi minisztérium) akkor erre válaszul úgy foglalt állást, hogy a már szolgálatot teljesítő transzneműek maradhatnak a hadseregben, de új jelentkezőket csak 2018. január elsejétől sorozhatnak be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik