Nagyvilág

Ezrek énekelték a Happy Birthdayt az iskolai mészárlás áldozata emlékére – videó

24.hu
24.hu

2018. 03. 24. 21:49

Óriási tüntetések a fegyvertartás szigorításáért az Egyesült Államokban.
Korábban a témában:

Százezrek tüntettek a fegyvertartásra vonatkozó szabályok szigorításáért Washingtonban és számos amerikai nagyvárosban szombaton. A megmozdulást a floridai ámokfutás túlélői szervezték.

Még egy kérésem lenne. Ma nemcsak március 24 van és nemcsak a Menet az életünkért, hanem Nicholas Dworet születésnapja is ma lenne. Azé a Nick Dworeté, aki értelmetlen halált halt, agyonlőtték a szemem láttára. Szeretném, ha elénekelnénk neki a Happy Birthdayt

– ezzel a kéréssel fordult a tüntetők ezreihez a floridai Parkland gimnáziumában elkövetett, 17 halálos áldozattal járó februári mészárlás egyik túlélője.

A floridai Parkland gimnáziumában elkövetett, 17 halálos áldozattal járó februári mészárlás egyik túlélője azt követelte a fővárosi tüntetésen, hogy a katonákon kívül senki ne viselhessen fegyvert. A tömeg ünnepelte beszédét.

Úgy vélem, hogy a fegyver ostoba dolog

– mondta a washingtoni felvonulás egyik résztvevője, a 11 éves Zoe Tate.

„Önmagában az is elég ijesztő, hogy biztonsági őrök vannak az iskolában. Nem kellenek fegyveres tanárok”.

Hatalmas tiltakozásokra került sor Bostonban, New Yorkban, Chicagóban, Houstonban, Fort Worthben, Texasban, Minneapolisban és a tömeggyilkosság színhelyén, a floridai Parklandben.

A középiskola közelében található egyik parkban több mint 20 ezren gyűltek össze fokozott rendőri jelenlét mellett.

Az amerikai Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) nem fűzött megjegyzést a szombati eseményekhez.

Az Egyesült Államok a nyugati országok között az egyetlen, ahol a fegyverviselés alkotmányos alapjog az alaptörvény 1791-ben elfogadott második kiegészítése óta, de a vásárlás és viselés szabályait az egyes államok határozzák meg.

Egy, az amerikai hírügynökség által készített új közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 69 százaléka mondja azt, hogy szigorítani kellene a fegyvervásárlásra és -birtoklásra vonatkozó törvényeket. 2016 októberében még csak a válaszadók 61, 2013 októberében pedig 55 százaléka gondolkodott hasonlóan.

 

MTI; Kiemelt fotó: GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP / Lindsey Wasson 

PARKLAND, FL - FEBRUARY 21: Alexa Mesch (L) and Heather Mesch place flowers in a makeshift memorial setup in front of Marjory Stoneman Douglas High School in memory of the 17 people that were killed on February 14, on February 21, 2018 in Parkland, Florida. Police arrested 19-year-old former student Nikolas Cruz for killing 17 people at the high school.   Joe Raedle/Getty Images,/AFP
Volt fegyveres őr a floridai lövöldözés helyszínén, de nem tett semmit
Meg sem próbálta megállítani a floridai Marjory Stoneman Douglas középiskolában 17 ember meggyilkoló ámokfutót az a biztonsági őr, aki abban az időben
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.