Nagyvilág

Orbán és a hozzá hasonlók ideológiája közel áll az Iszlám Államéhoz

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa durván nekiment a populistáknak, demagógoknak.

Zeid Raad al-Husszein jordániai herceg leginkább a holland Szabadságpárt (PVV) vezetőjét, Geert Wilderst bírálta Hágában, a béke, a jog és a biztonság érdekében létrehozott alapítvány megnyitóján. A főbiztos Orbán Viktor miniszterelnököt is a holland politikushoz hasonlította, aki mellett demagógnak nevezte az iszlámot bíráló, bevándorlásellenes Donald Trumpot is.

Mint mondta: muzulmánként kötelessége, hogy mindenütt, minden esetben megvédje, támogassa az emberi jogokat. A főbiztos közölte: felháborítják a féligazságok, a hazugságok, a manipuláció és az olyan fajta félelem terjesztése, mint amilyet Geert Wilders nyíltan népszerűsít.
(A holland politikus pártja győzelme esetén bezárná Hollandia összes mecsetét, betiltaná a fejkendő közhivatalokban történő viselését és nem engedné hazatérni azokat a holland állampolgárokat, akik Szíriában harcoltak, “iszlámtalanítaná” az országot, lezárná a határokat a muszlim menedékkérők előtt, becsukatná a menekültbefogadó központokat. Geert Wilders maga is népszavazást akar Hollandiában.)

Zeid Raad al-Husszein szerint sok a hasonlóság a holland politikus, Donald Trump, Orbán Viktor, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője, Milos Zeman cseh államfő, Norbert Hofer osztrák szabadságpárti elnökjelölt és Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt vezetője, a Brexitet támogató egyik brit politikus között.A főbiztos úgy vélte, ezeknek a politikusoknak az ideológiája közel áll az Iszlám Állam szellemiségéhez.

Eltérő módon, de mindannyian arra vágynak, hogy olyan tiszta és csodálatos formában támasszák fel a múltat, amelyben a napsütötte mezőket a nemzetiségi vagy vallási alapon egységbe tömörült népek lakják.

Ez azonban ebben a formában valószínűleg soha nem volt igaz – tette hozzá. Szerinte ez az ígéret “fikció”, az ilyen “leegyszerűsítő és féligazságokat használó” vezetők pedig az aggódó emberekben szunnyadó félelmet táplálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik