Nagyvilág
Hungarian Prime Minister Viktor Orban addresses media after meeting with former German Chancellor Helmut Kohl (unpictured) at his home in Oggersheim near Ludwigshafen, Germany, on April 19, 2016.
Former German Chancellor Helmut Kohl has warned that Europe can't become "a new home" for millions of migrants, in a veiled criticism of incumbent Angela Merkel's liberal asylum policies. / AFP PHOTO / DANIEL ROLAND

Orbán és a hozzá hasonlók ideológiája közel áll az Iszlám Államéhoz

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 09. 06. 11:30

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa durván nekiment a populistáknak, demagógoknak.

Zeid Raad al-Husszein jordániai herceg leginkább a holland Szabadságpárt (PVV) vezetőjét, Geert Wilderst bírálta Hágában, a béke, a jog és a biztonság érdekében létrehozott alapítvány megnyitóján. A főbiztos Orbán Viktor miniszterelnököt is a holland politikushoz hasonlította, aki mellett demagógnak nevezte az iszlámot bíráló, bevándorlásellenes Donald Trumpot is.

Mint mondta: muzulmánként kötelessége, hogy mindenütt, minden esetben megvédje, támogassa az emberi jogokat. A főbiztos közölte: felháborítják a féligazságok, a hazugságok, a manipuláció és az olyan fajta félelem terjesztése, mint amilyet Geert Wilders nyíltan népszerűsít.
(A holland politikus pártja győzelme esetén bezárná Hollandia összes mecsetét, betiltaná a fejkendő közhivatalokban történő viselését és nem engedné hazatérni azokat a holland állampolgárokat, akik Szíriában harcoltak, “iszlámtalanítaná” az országot, lezárná a határokat a muszlim menedékkérők előtt, becsukatná a menekültbefogadó központokat. Geert Wilders maga is népszavazást akar Hollandiában.)

Zeid Raad al-Husszein szerint sok a hasonlóság a holland politikus, Donald Trump, Orbán Viktor, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője, Milos Zeman cseh államfő, Norbert Hofer osztrák szabadságpárti elnökjelölt és Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt vezetője, a Brexitet támogató egyik brit politikus között.A főbiztos úgy vélte, ezeknek a politikusoknak az ideológiája közel áll az Iszlám Állam szellemiségéhez.

Eltérő módon, de mindannyian arra vágynak, hogy olyan tiszta és csodálatos formában támasszák fel a múltat, amelyben a napsütötte mezőket a nemzetiségi vagy vallási alapon egységbe tömörült népek lakják.

Ez azonban ebben a formában valószínűleg soha nem volt igaz – tette hozzá. Szerinte ez az ígéret “fikció”, az ilyen “leegyszerűsítő és féligazságokat használó” vezetők pedig az aggódó emberekben szunnyadó félelmet táplálják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.