Nagyvilág

Pukkanhat a pezsgő Ankarában, Erdogan nagy csatát nyert

A nagy kurd zárványt gyakorlatilag megsemmisítették az Ankarához hű szír szabadcsapatok.

Jelenleg két fő fronton zajlik a szíriai polgárháború: Basar el-Aszad diktátorhoz hű milíciák orosz segítséggel Gúta városát pusztítják el épp, illetve északnyugaton Afrín térségét a török diktátor, Recep Tayyip Erdogan csapatai ostromolják. Ez utóbbiban fontos dolog történt, amit a BBC News is vezető anyagként tálalt:

a törökök gyakorlatilag elfoglalták a névadó Afrín várost.

Két hónapos harc után sikerült ez, a török szövetséges Szabad Szíriai Hadsereg katonái zászlókat lobogtatva és kurd szobrokat lerombolva vonultak be. Az offenzívának aktivisták szerint 280 civil áldozatuk volt, amit Ankara tagad. A katonáknak még van munkájuk azért, aknamentesítés és a megmaradt ellenállás fészkeinek felszámolása is hátra van. Erdogan így fogalmazott győzelmi jelentésében:

A terroristák zöme már elmenekült fülét-farkát behúzva.

A kurdok közölték, a háborúnak ezzel nincs vége, az új szakaszba lépett és folyamatos rémálmot fognak jelenteni a törökökkel szövetséges hadaknak. Hozzátették, a civilek nem is menekülnek Afrínból, őket evakuálták megelőzendő a katasztrófát.

Törökország január 20-án azért indította el az Olajág-hadműveletet, hogy megtisztítsa a török határ menti régiót az YPG egységeitől. Az YPG egy kurd milícia Szíriában, ami Ankara szerint támogatja a Törökországban terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK). Az YPG tagadja a kapcsolatokat. A helyzetet bonyolítja, hogy az USA fontos szövetségese volt az Iszlám Állam elleni háborúban az YPG, így nem engedte el teljesen a milícia kezét Washington sem.

(Kiemelt kép: Abdulfettah Huseyin / Anadolu Agency)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik