Nagyvilág

Újabb óriási menekülthullám indult el Szíriából

Az elmúlt néhány napban 50 ezren menekültek el Szíriából – írja a BBC civil szervezetek beszámolóira hivatkozva. 20 ezren az ostromgyűrűbe zárt, Damaszkusz melletti Kelet-Gútát hagyták el, ahol az orosz légierő a szír kormánycsapatokkal együtt próbálja visszavenni a lázadóktól a területet. Pénteken az ENSZ szíriai nagykövete arra figyelmeztetett, hogy az enklávéból ennél sokkal többen menekülhettek el, szerinte legalább 40 ezren.

Ahol napi rutinná vált a halál
Több mint hétszáz halott, több ezer porig rombolt épület: ez Kelet-Gúta, ahol az emberek vagy meghaltak, vagy testi és érzelmi roncsokká váltak.

Ezzel egyidőben az északon található Afrin városából 30 ezren menekültek el az elmúlt pár napban. Itt a törökök harcolnak egy Amerika által is támogatott kurd milíciával, a YPG-vel (Kurd Népvédelmi Egységek). Civil szervezetek szerint egy pénteki légicsapásban több ezren meghaltak itt.

A BBC emlékeztet, a hét éve tartó háborúban legalább 6,1 millió szíriai kényszerült elhagyni lakóhelyét, 5,6 millióan menekültek külföldre és 400 ezer azok száma, akik meghaltak vagy eltűntek.

Elképesztő adat jött ki a szíriai háborúról
Összesítették, hogy hányan haltak meg eddig a vérontásban. Csak a halott gyerekek száma közel 20 ezer.

A kiemelt képen kelet-gútai menekültek láthatók Damaszkusz egyik külvárosában. 

AFP PHOTO / LOUAI BESHARA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik