Nagyvilág

Két hónap alatt 67 támadást ért szíriai kórházakat

Összesen 67 támadást érte a szíriai egészségügyi létesítményeket és dolgozóikat 2018 első két hónapjában. A WHO elfogadhatatlannak nevezte a támadásokat.

Februárban 39 csapás ért egészségügyi létesítményeket, mentőket és raktárakat, ezek közül 28 a felkelők utolsó jelentős fellegvárának számító Kelet-Gútában történt, 10 pedig Idlíbben és egy Homszban.

Ahol napi rutinná vált a halál
Több mint hétszáz halott, több ezer porig rombolt épület: ez Kelet-Gúta, ahol az emberek vagy meghaltak, vagy testi és érzelmi roncsokká váltak.

Eközben az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű londoni székhelyű szervezet közölte, hogy az éjszakai nyugalmat követően újrakezdődtek a légicsapások a kelet-gútai Dúmában, miközben egy segélykonvoj keresztülhaladt a frontvonalon, hogy eljuttassa szállítmányát a nélkülözőkhöz.

Az ENSZ szíriai lakossági koordinátora, Ali az-Zatari felhívta a figyelmet arra, hogy Dúma közelében ágyúzások veszélyeztetik a segélyszállítmányt. Zatari a támadások felfüggesztésére, és az ígért biztonsági garanciák betartására szólított fel minden érintettet. A koordinátor elmondta, hogy az élelmiszercsomagokat szállító 13 teherautóról a harcok miatt nem tudnak lerakodni.

A szíriai kormány február közepén indította meg légi offenzíváját a felkelők fellegvárának számító, 2013 óta ostromolt Kelet-Gúta ellen. Az Oroszország támogatását élvező damaszkuszi rezsim alig két hete szárazföldi műveleteket is kezdett a szíriai főváros közelében található, mintegy 400 ezer lakosú térségben.

Azóta a lázadók felügyelete alatt álló területek körülbelül felét sikerült visszafoglalnia. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa február 24-én határozatot fogadott el, amelyben 30 napos tűzszünet haladéktalan kihirdetését követelte Szíriában, különös tekintettel Kelet-Gútára. A rendelkezésnek nem lett foganatja.

Az offenzívában több mint ezren vesztették életüket az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet csütörtöki közlése szerint. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja 931 civil áldozatról adott hírt pénteken.

(MTI, kiemelt kép: Europress / Mohammed Al Shami / Anadolu Agency)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik