Nagyvilág

Putyin és az ország sorsáról döntenek vasárnap az oroszok

Nagy meglepetés nem várható az elnökválasztáson, legfeljebb a részvétel kérdéses.

Hetedik alkalommal tartanak ma elnökválasztást a posztszovjet Oroszországban, az előrejelzések szerint a győztes nagy valószínűséggel – immár negyedik alkalommal – a hivatalban lévő államfő, Vlagyimir Putyin lesz.

A 144 milliós országban tizenegy időzónában mintegy 110 millió szavazópolgár járulhat az urnák elé. Az első előzetes eredményeket a kalinyingrádi választókörzetek bezárása, közép-európai idő szerint 19 óra után hozzák nyilvánosságra.

A VCIOM orosz állami közvélemény-kutató intézet vasárnap közzétett prognózisa szerint a választáson 63 és 67 százalék közötti részvétel várható.

Putyin a voksok 69-73 százalékára számíthat, ellenfelei közül Pavel Grugyinyin (Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja) a szavazatok 10-14, Vlagyimir Zsirinovszkij (Liberális Demokrata Párt) pedig a 8-12 százalékát gyűjtheti be.

A választási listán szerepel még Kszenyija Szobcsak (Polgári Kezdeményezés), Grigorij Javlinszkij (Jabloko), Szergej Baburin (Oroszországi Össznépi Szövetség), Makszim Szurajkin (Oroszország Kommunistái), Borisz Tyitov (Növekedés Pártja) neve is.

Választási biztosok a nehezen megközelíthető helyeken – meteorológiai állomásokon, a szíriai katonai bázisokon, a határőrposztokon, a tengerjáró hajókon vagy éppen rénszarvas-legelőkön – már a hónap elején megkezdték a szavazatok begyűjtését. Külföldön csaknem több mint 400 helyen adhatják le voksukat az orosz állampolgárok.

A második fordulót, ha szükség lesz rá, április 8-án tartják meg.

Oroszország egész területén megnyíltak vasárnap reggel a szavazóhelyiségek; utolsóként a legnyugatabbra fekvő, a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő Kalinyingrád megyében kezdődött meg a szavazás ottani idő szerint 8.00 órakor.

Moszkvában magyar idő szerint 6.00 órakor 3620 választóhelyiségben kezdhették meg leadni voksaikat vasárnap reggel a szavazók. A 7,2 millió fővárosi választópolgár közül a korán kelők mínusz 20 fok körüli fagyban indulhattak el választani.

A csaknem 111 millió orosz választópolgár több mint 97 300 választókörzetben adhatja le a szavazatát. Oroszországban, ahol 11 időzóna van, az első előzetes eredményeket a kalinyingrádi zárás, közép-európai idő szerint 19 óra után hozzák nyilvánosságra.

A Rosszija 24 hírtelevízió szerint a választás eddig nagyobb szabálytalanságok nélkül folyik. A TASZSZ hírügynökség azt közölte, a szibériai Kolima folyó vidékén helyi idő szerint 15 órára 54, a Szahalin szigetén pedig csaknem 50 százalékos volt a részvétel. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik