Belföld

A Fidesz-szavazók nagyon bírják Putyint

A világ hat nagyhatalma közül Oroszország a legnépszerűtlenebb a magyarok körében, a Fidesz-szavazók azonban jóval az átlag felett, egy százas skálán 59 pontra értékelik Putyin államát, míg az országos átlag csak 48 pont – derül ki a Medián 444 számára készített felméréséből.

A kutatás alapján a Fidesz szavazói a legkevésbé nyugatos elkötelezettségűek a választói csoportok közül. Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államokkal vagy Oroszországgal tartson-e fent szorosabb viszonyt Magyarország, csak a fideszesek közül mondta azt a többség, hogy inkább Oroszországgal. Ezzel összhangban pedig ők gondolják a leginkább azt is, hogy Magyarországnak akkor jó, ha Oroszország erős.

A kutatás szerint a Fidesz-szavazók átlagon felüli szimpátiájának köszönhető az is, hogy 7 nemzetközi személyiség  (Ferenc pápa, Vlagyimir Putyin, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Donald Trump, Jean-Claude Juncker, Soros György) közül Putyin a második legkedveltebb Magyarországon, csak a pápa népszerűbb az orosz elnöknél. A lista alján Soros György kullog.

Kép: MTI / Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik