Nagyvilág

A CEU új kampuszt nyitna Bécsben

De továbbra is Budapestet tekinti az otthonának.

Közös bejelentést tett a Közép-európai Egyetem (CEU) és Bécs városvezetése arról, hogy tárgyalnak egy új bécsi kampusz létrehozásáról. Ugyanakkor Michael Ignatieff, az intézmény elnök-rektora hangsúlyozta: „Budapest marad az otthonunk”, elkötelezettek itteni jövőjük hosszú távú rendezése mellett.

A CEU közleményéből kiderül, hogy vizsgálják a lehetséges bécsi helyszínt, amelynek bérlésére az egyetem 99 éves szerződést köt az osztrák fővárossal. Úgy vélik, a CEU budapesti otthonához legközelebb fekvő jelentős német nyelvű egyetemi városként Bécs ideális körülményeket nyújt egy új oktatási helyszín létesítéséhez.

A rektor szerint Bécs, mint egyetemek, vállalatok és nemzetközi szervezetek globális központja, izgalmas lehetőségeket kínál az oktatóknak és a diákoknak. De kitért arra is, hogy bíznak abban, hogy a magyar kormányzat minél hamarabb aláírja és ratifikálja a New York állammal már előkészített megállapodást az intézmény budapesti működéséről.

Bécs polgármestere, Michael Häupl a CEU-val való együttműködést az évszázad lehetőségének nevezte, az egyetemet a közép-és kelet-európai EU-tagállamok öntudatra ébredésének szimbólumaként méltatta. Elmondta: Bécsben a diákokat és a tanárokat nemcsak tökéletes kutatási és tanulmányi feltételek várják, hanem magas életszínvonal és biztonságos környezet is megfizethető áron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik