Közélet

Bíróságra került a CEU-ügy

Az Európai Bizottság szerint túlságosan korlátozza a magyar kormány a felsőoktatási intézmények működését.

Megérkezett az Európai Unió bíróságára az Európai Bizottság Magyarország elleni keresete a CEU-ügyben – közölte a luxembourgi székhelyű testület. A hvg.hu emlékeztet: a bizottság szerint a felsőoktatási törvény tavaly áprilisi módosítása indokolatlanul szigorú feltételekhez köti a külföldi egyetemek működését Magyarországon, emiatt kötelezettségszegési eljárás indult.

Közölték: nem a Közép-európai Egyetem miatt indítottak eljárást, hanem azért, mert olyan problémákat látnak a törvényben, amelyek általában korlátozhatják a felsőoktatási intézmények működését az EU-ban. A magánpiaci oktatási intézményekre is vonatkozik ugyanis az az uniós alapelv, ami szerint a szolgáltatások szabad mozgását csak nagyon indokolt esetben lehet korlátozni.

Márpedig a bizottság meglátása szerint a törvény túlságosan korlátozó, például amiatt, hogy megszabja, hogyan hívhatnak egy egyetemet, és csak akkor végezhet egy intézmény külföldön is oktatási tevékenységet, ha az anyaországában is végez.

A kormány érvelése szerint a törvény csak az EU-n kívüli egyetemekre vonatkozik, ezért az uniós bíróságnak nincs köze hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik