Nagyvilág

Közvetítene Svédország az Egyesült Államok és Észak-Korea között

Svédország esetleges közvetítőként segítségét ajánlotta fel az Egyesült Államok és Észak-Korea között, a kommunista rezsim nukleáris programjáról  tervezett párbeszédhez.

Amennyiben bármi módon segítségükre tudunk lenni, úgy megtesszük ezt

– nyilatkozta Stefan Löfven svéd kormányfő luxemburgi látogatásán szombaton, akit a TT svéd hírügynökség idézett. Löfvenék megvárják, amíg ilyen irányú kérelem érkezik be hozzájuk.

A svéd miniszterelnök elmondta, országa az 1970-es évektől Phenjanban nagykövetséget tart fenn, amely az Egyesült Államok érdekeit is képviseli a kommunista államban. Szerinte fontolóra kell venni azt is, hogy a konfliktus főszereplői a két Korea mellett az Egyesült Államok valamint Kína.

Közös alapokat kell találniuk, hogy előrébb juthassanak

– idézte tovább Löfvent a TT.

A dél-koreai elnök, Mun Dzse In nemzetbiztonsági tanácsadója csütörtök este Washingtonban közölte, hogy Donald Trump amerikai elnök találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. Csung Jui Jong szerint Phenjan kész feladni nukleáris programját, Kim Dzsong Un elkötelezett az atomfegyver-mentesítés mellett, és a jövőben tartózkodni fog a további nukleáris- és rakétakísérletektől.

Trump és Kim Dzsongun bemutatja: az évszázad pálfordulása
Derült égből villámcsapásként érkezett a hír, hogy az amerikai elnök májusban találkozik az észak-koreai diktátorral. Mindkét fél köti az ebet a karóhoz, de még békeszerződés is lehet a vége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik