Nagyvilág

Lányával együtt mérgezték meg az orosz kémet Angliában

A Kreml ajánlkozik a briteknek, hogy segítene az eset kivizsgálásában.

Kemény válaszlépést helyezett kilátásba a brit külügyminiszter arra az esetre, ha bebizonyosodik, hogy Oroszország áll egy Angliában élő, egykori orosz kettős ügynök és lánya rejtélyes megbetegedése mögött.

Boris Johnson a brit parlament előtt közölte: a 66 éves Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés volt alezredesét és a 33 éves Julija Szkripalt találták meg vasárnap eszméletlen állapotban, egy dél-angliai bevásárlóközpont előtti padon. A rendőrség közlése szerint ismeretlen anyag hatására betegedtek meg, mindkettejüket intenzív osztályon ápolják, az állapotuk súlyos.

Egyetlen arra irányuló próbálkozás sem maradhat büntetlen, hogy brit földön próbálják kioltani valaki életét – jelentette ki Johnson. Hozzátette: helytelen előre megítélni, mi lesz a vizsgálat eredménye, de biztosítja a brit törvényhozást, hogy ha felmerül egy másik ország kormányának érintettsége, határozottan fellépnek.

Az eset emlékeztet Alekszandr Litvinyenko 2006-os halálára. Az egykori KGB-ügynök ugyancsak Nagy-Britanniában talált menedéket, ahol egy szállodában mérgezték meg, a teájába tett sugárzó polóniummal. Akkor is időbe telt a brit orvosoknak, hogy feltárják a megbetegedés okát.

A mostani esettel kapcsolatban a brit hatóságok közölték, hogy az azonosítatlan anyag ismereteik szerint nem jelentett veszélyt másokra, de elővigyázatosságból lezárták a környéket, ahol az ügynököt és lányát megtalálták. A helyszínen egyes nyomozók vegyvédelmi ruhában vizsgálódtak, de a rendőrök legtöbbje nem viselt védőöltözetet.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője kijelentette: a Kreml-nek nincs információja az ügyről, de hajlandóak együttműködni a brit hatóságokkal az incidens kivizsgálásában. A londoni orosz követség szerint az esetet arra használják fel Nagy-Britanniában, hogy démonizálják Oroszországot. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik