Nagyvilág

Imádnivaló a bébi csimpánzt mentő pilóta videója

Nem véletlen, hogy a fél világ ezen a felvételen olvadozik.

Futótűzszerűen terjed egy belga pilóta videója arról, ahogy egy menhelyre szállít egy orvvadászok karmai közül kimentett csimpánzkölyköt kisgépén, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az ötórás repülőúton a Mussa névre keresztelt állat láthatóan nagyon jól érezte magát.

A barátságos, szeretetre éhes kölyök élvezettel nézelődött kifelé az ablakon a pilóta, Anthony Caere ölében ülve, aki még egy kicsit meg is kurkászta, hogy megszabadítsa a szőrében lévő élősködőktől. Majd a leszállás után örömmel ugrott egy rájuk váró nő karjaiba, boldogan ölelve át.


Caere már évek óta dolgozik az Emmanuel De Merode belga herceg által vezetett Virunga nemzeti parkban, ahol állatok ment és orvvadászokat üldöz. A pilóta a VTM NIEUWS című belga lapnak elmondta: a szervezet egy hete kapott fülest arról, hogy egy orvvadász elfogott több krokodilt, teknősöket, valamint egy csimpánzkölyköt.

„Azonnal akcióba léptünk, és tetten értük az orvvadászt” – mondta el Caere, hozzátéve, hogy a csimpánzkölyök volt számukra a legfontosabb. Elmondása szerint a feketepiacon akár húszezer dollárt (ötmillió forint) is megfizetnek egy bébi csimpánzért, hozzátéve, hogy egy kölyök elfogásához az orvvadászoknak meg kell ölniük egy egész családot.

Mussát a pilóta a Lwiro Primates nevű, majmok rehabilitációjával foglalkozó állatvédelmi szervezethez szállította, ahol főleg orvvadászoktól elkobzott és az illegális állatkereskedelemből kimentett emberszabásúakkal és majmokkal foglalkoznak. A beszámolók szerint Mussát csak az emésztőrendszerében lévő paraziták miatt kellett ellátni, de egyébként „játékos és sokat nevet”.

Caere akciója még csodálatosabb, ha tudjuk, folyamatos életveszélyben végzi a munkáját. Elmondása szerint a négy év alatt 24 munkatársát veszítette el az orvvadászok elleni harcban. „Rendszeresen lőnek rá” – mondta a pilóta, aki tavaly áprilisban súlyos sérüléseket szenvedett, amikor kisgépe egy felszállás közben, műszaki hiba miatt lezuhant.

(Kiemelt Fotó:Facebook /Anthony Caere) 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik