Nagyvilág

Olyat mondott Trump, hogy megállt a republikánusok ujja az elsütőbillentyűn

Szigorítaná a fegyverviselési szabályokat az elnök, aki szerint sok republikánust sakkban tart a fegyverlobbi.

Donald Trump egyik ismérve, hogy nehezen követhető olykor az álláspontja bizonyos kérdésekben. Valószínűleg alaposan megrázhatta a floridai iskolai mészárlás, ami 17 halottat követelt, ugyanis a BBC News szerint kijelentette: szigorítani kéne a jogszabályokon, valamint sok republikánus a fegyverlobbi embere.

Az elnök szerdán a Fehér Házban, egy tévén közvetített vitán szólalt fel, ahol azt mondta kővé dermesztett sok republikánust a Nemzeti Puska Szövetség (NRA). A szervezet erre úgy reagált, hogy tévében nagyszerűen mutat, amit Trump elmondott, de rossz törvény lenne belőle. Trump ugyanis kijelentette:

Azt akarom, hogy készítsenek egy erőteljes törvényjavaslatot, és tényleg erős legyen a háttérellenőrzésben.

Ugyanis sok lövöldözés, mészárlás után az szokott kiderülni, hogy olyan emberek vettek gond nélkül akár sorozatlövő fegyvereket, akiknek mentális problémájuk vagy bűnügyileg terhelt múltjuk van. A rendőröknek lehetővé tenné, hogy kérdés nélkül elvegyék valaki fegyverét, ha veszélyesnek ítélik az illetőt. A vásárlás alsó életkorát mellesleg 18-ról 21 évre emelné az elnök, aki hozzátette, az NRA-nek nagy hatalmas lehet egyesek felett, de nem felette. Trump ezért most kétpárti együttműködést akar a kérdésben.

A fegyvervásárlás szigorítását követelő diákok vonultak fel Amerikában
Florida csaknem valamennyi iskolájában megszakították a tanítást.

Az ülésen érdekes helyzet alakult ki: a demokraták nagyon örültek az elnök pálfordulásának, miközben a republikánusok csak hebegni tudtak a meglepettségtől. A médiában nekiugrottak Trumpnak a korábban vele szimpatizáló oldalak is. Ugyanakkor az elnök fenntartotta azt az ellentmondásos ötletet is, hogy a tanárokat is fegyverezzék fel akár. A konzervatív képviselők mindenesetre az amerikai alkotmányra hivatkoznak, aminek értelmében szabad a fegyverviselés.

Az egykori elnökjelölt Marco Rubio azt is találta mondani, hogy a floridai mészárlás a fegyvertiltással se lett volna megakadályozható.

(Kiemelt kép: Ron Sachs/Consolidated News Photos/AFP/Europress)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik