Nagyvilág

Fico szerint az ellenzék politikai célra használja az újságíró-gyilkosságot

Ján Kuciak befejezetlen cikke a miniszterelnök közvetlen munkatársaival kapcsolatban is kérdéseket vet fel, de a kormányfő a magyarázatot követelő ellenzéket ostorozza.

Politikai eszközzé vált két ember halála az ellenzék kezében, amely azt arra akarja felhasználni, amire egyébként nem képes, a hatalom megszerzésére – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök szerdán este, rendkívüli sajtótájékoztatóján, ahol a sajtó nem kérdezhetett. Erről az MTI tudósít.

A szlovák sajtó szerdán közzétette a múlt héten megölt oknyomozó újságíró, Ján Kuciak utolsó, befejezetlen cikkét, amely az olasz calabriai maffiához, a ’Ndranghetához közel álló személyek szlovákiai gazdasági tevékenységével, kapcsolataival és politikai kötődéseivel foglalkozik. Mint arról mi is beszámoltunk, a cikkből kiderül, hogy Fico két olyan embert – főtanácsosát, Mária Troškovát és a nemzetbiztonsági tanácsot felügyelő államtitkárát, Viliam Jasaňt – is egészen közel emelt magához, akik üzleti- és személyes kapcsolatban állnak a maffiakapcsolatokkal bíró Antonino Vadalával.

Miután Ján Kuciakot és menyasszonyát vasárnap holtan találta nagymácsédi otthonukban a rendőrség, a két legnagyobb ellenzéki párt, a SaS és az OLaNO távozásra szólította fel Robert Kaliňák belügyminisztert és Tibor Gašpar rendőrfőkapitányt. Az OLaNO szervezésében szerdán kora este néhány száz fő részvételével gyászmenetet is tartottak Pozsonyban, a résztvevők a kormánypalotához vonultak.

Fico a történteket így kommentálta:

Az ellenzék számára két ember halála politikai eszközzé vált, olyanná, amellyel ki akarja hajtani az embereket az utcára, hogy megszerezze a hatalmat. Arra ugyanis nem képes, hogy demokratikus parlamenti választásokon szerezze meg.

Megjegyezte, az ellenzék „nyomozónak, ügyésznek és bírónak érzi magát egy személyben”, az ilyen stílusú politizálásnak pedig szerinte nem lehet más eredménye, mint a társadalom destabilizálása és az állam szétverése. Felszólította a pártokat, hogy „ne éljenek vissza a tragédiával, és ne próbáljanak belőle politikai tőkét kovácsolni”.

Szerdán egyébként a gyilkosságra hivatkozva jelentette be lemondását Marek Maďarič kulturális miniszter, péntekre pedig több szlovákiai városban újabb felvonulásokat hirdettek Ján Kuciak emlékére. (Fotó: Europress / AFP / Vladimir Simicek)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik