Nagyvilág

Megöltek az otthonában egy szlovák újságírót és menyasszonyát

Az otthonában agyonlőtték a 27 éves Jan Kuciak szlovák tényfeltáró újságírót és vele egyidős menyasszonyát – írja szlovák lapokra hivatkozva a 444. Kuciakra éjfél előtt bukkantak rá abban a családi házban, amelyet menyasszonyával nemrég vásároltak. A rendőrség mindkettőjükön öt sérülést talált. A férfi az Aktuality.sk hírportálnak dolgozott és főleg adócsalási ügyekről írt.

A rendőrséget a pár családja riasztotta, mert már egy hete nem hallottak róluk. A tűzoltóság segítségével jutottak be a családi házba, miután észrevették a földön fekvő testeket. Kettős gyilkosság miatt indult nyomozás.

A Dennik N szerint Kuciak utolsó sms-e egy szlovák vállalkozóról, Marián Kočnerről szólt, akivel szemben tavaly csalás gyanúja merült fel egy pozsonyi lakókomplexum 10 lakásának átruházásával kapcsolatban. Kočner korábban megfenyegette Kuciakot, hogy ha cikket ír róla, akkor a családjával kapcsolatos dolgokat fog előásni a múltjából.

Az esettel kapcsolatban az Aktuality.sk kiadója, a Ringier Axel Springer kiadója közleményt adott ki, amelyben azt írják, sokkolta őket Jan Kuciak halála. A gyilkosságot kivégzésként jellemzik és bár bizonyítékuk nincs rá, úgy vélik, hogy az Kuciak egyik aktuális nyomozása miatt történt.

A bűntényt azért követték el, hogy megakadályozzanak egy olyan független kiadót, mint a Ringier Axel Springer Slovakia abban, hogy felderítsen egy visszaélést.

Az Azonnali azt írja, a Pozsony elit részén álló Bonaparte luxuslakópark az állam és a szürkegazdaság összefonódásának szimbólumává vált Szlovákiában, és sorozatos tüntetések színhelye az utóbbi időben. A komplexum tulajdonosa egy adócsalással gyanúsított nagyvállalkozó. Tőle bérel lakást Robert Fico szlovák miniszterelnök, és egy másik nagyvállalkozó, aki nemrég megfenyegette az ügyeivel foglalkozó Ján Kuciak újságírót: akinek a lelőtt holttestét vasárnap este találták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik