Nagyvilág

Csökkentik az embertelenül hosszú munkaidőt Dél-Koreában

Dél-Korea új törvényt fogadott el, melyben 52 órában maximalizálják a heti munkaidőt, az eddig érvényben lévő 68 óra helyett. A módosítás júliusban lép életbe, és előbb a nagy vállalatokra fog vonatkozni, a kisebbekre csak később terjesztik ki – írja a The Guardian.

A törvény Moon Jae-in elnök kampányígérete volt, aki emellett arra is utalt, hogy még ebben az évben 16 százalékkal megemelik a minimálbért.

A törvény látszólag szembe megy a vállalatok érdekeivel, de szükséges volt a meghozatala annak érdekében, hogy javuljon az életszínvonal, a termelés pedig fellendüljön.

A távlati célok közé tartozik az is, hogy a születési ráta is növekedjen. A 80-as és 90-es évek gazdasági fellendülésének következtében a koreai emberek ma már többnyire csak a munkájuknak élnek, és így a születési arányszám is nagyot zuhant az évek alatt, és tavaly rekordalacsony volt.

Chung Hyun-back, a nemek közötti egyenlőség és családügyi miniszter szintén a munkaórák irreálisan magas számában látja az elöregedő koreai társdalom problémáját, és embertelenül soknak nevezte azt.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai közül Dél-Koreában kell az embereknek a legtöbbet dolgozniuk, csak Mexikó szárnyalja túl őket az összevetésben.

Éves szinten Dél-Koreában a munkavállalók 400 órával – vagyis 10 héttel –  dolgoznak többet, mint Nagy-Britanniában, vagy Ausztráliában, hasonló jövedelem mellett. 

Az új intézkedés szerint a munkavállalók heti munkaóraszámát 40 órában maximalizálják, ehhez jön hozzá még maximum heti 12 óra túlóra. A 18 év alattiak maximum 25 órát dolgozhatnak egy héten, ami megegyezik a Franciaországban bevett gyakorlattal.

Egy koreai gazdasági kutatóintézet szerint a vállalatoknak összesen körülbelül 11 milliárd dollár többletköltséget fog jelenteni, hogy a megváltozott viszonyok között tartani tudják a termelés jelenlegi szintjét.

Kiemelt kép: Europress/AFP/NurPhoto/Seung-il Ryu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik