Nagyvilág

Trumpot hamisan jelölhették Nobel-békedíjra

Sem a jelölő személye, sem a kétkedés oka nem ismert.

Donald Trumpot hamisan jelölhették az idén Nobel-békedíjra – adta hírül a Nobel-bizottság titkára, aki azt mondta alapos okuk van rá, hogy így véljék.  Olav Njolstad az NRK norvég közmédiának azt nem árulta el, mi a kétkedésük oka.

Február elején erősítette meg Trump jelölésének hírét Henrik Urdal, az oslói Békekutató Intézet igazgatója a norvég Nettavisen című honlapnak.Trump immár harmadszor jelölt, 2016 óta folyamatosan felterjesztik a kitüntetésre, és az indoklás is ugyanaz, nevezetesen, hogy Trump alapelve:

erővel a békéért (peace through strength).

A jelölő személye nem ismert. Nobel-békedíjra bárkit lehet jelölni, de azok köre, akik jelölhetnek, korlátozott. Ide tartoznak a kormánytagok, egyetemi professzorok, békekutatók és a korábbi Nobel-békedíjasok.

Idén Trump nevén kívül kiszivárgott, hogy a Novaja Gazeta című független orosz újságot is felterjesztették a kitüntetésre, elismeréséül annak, hogy bíráló hangot üt meg az orosz kormányról.

Nobel-békedíjat adnának Sorosnak
Több magyar közéleti személyiség szerint Soros György hozzájárult a Varsói Szerződés felbomlásához.

A bizottság azt ajánlja mindenkinek, hogy ne hozza nyilvánosságra jelöltje nevét. A listát ötven évre lepecsételik. Az ajánlás nem kötelező, sok név megjelenik a sajtóban. Az idén 217 embert és 112 szervezetet terjesztettek fel a díjra. Eddig csak egyszer volt még népesebb a jelöltek mezőnye. (mti)

Kiemelt kép: Europress/AFP PHOTO/ POOL/Bullit Marquez

Ajánlott videó

Olvasói sztorik