Nagyvilág

Nobel-békedíjat adnának Sorosnak

Több magyar közéleti személyiség szerint Soros György hozzájárult a Varsói Szerződés felbomlásához.

Levélben kéri a Wesley János Lelkészképző Főiskola öt professzora a Nobel-békedíjat odaítélő bizottságtól, hogy a következő, 2018-as díjat Soros Györgynek ítéljék oda. A 168 Óra birtokába került, novemberi keltezésű levélben Iványi Gábor lelkész, Lukács Péter oktatáskutató, Majsai Tamás teológus, Nagy Péter Tibor szociológus és Szilágyi Gál Mihály filozófus azt írja, hogy

az 1980-as években Soros a magyar, cseh és a lengyel ellenzék kitartó és szisztematikus támogatásával hozzájárult a demokrácia megteremtéséhez és a Varsói Szerződés felbomlásához.

Ezen kívül az elnöksége alatt álló Nyílt Társadalom Alapítvány világszerte támogatja a békés demokratikus átalakulás ügyét, a CEU-n pedig nem csak magas színvonalú oktatás s zajlik, de a demokrácia iránt elkötelezett diákokat képez. Hozzátették:

Az antidemokratikus aktivitásukról elhíresült kormányok – mint a fehérorosz, vagy a 2014 utáni magyar – Soros György személyét központba helyező propagandakampányukkal csak megerősítik a demokratikus oldal meggyőződését Soros személyének szimbolikus súlyáról.

A levélírók szerint a magyar származású amerikai üzletember által írt esszé az európai migrációs válságról, amely a Soros Györggyel kapcsolatos nemzeti konzultáció alapját képezi, „a legkomplexebb elképzelés napjaink egyik legnagyobb krízisének megoldására”.

A nukleáris fegyverek megsemmisítéséért küzdő nemzetközi mozgalom kapta a Nobel-békedíjat
A döntést pénteken 11 órakor jelentették be a norvégiai Oslóban.

Kiemelt kép: Europress/Olivier Hoslet/EPA /Pool/Anadolu Agency

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik